«Η Συρία που αγάπησα» (ΑΠΑΝ Έκθεση στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Ιαν. 2016)
[Οπτικοακουστικό υλικό]

Τίτλος
«Η Συρία που αγάπησα» (ΑΠΑΝ Έκθεση στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Ιαν. 2016)
Υπότιτλος
Περιήγηση σε μία έκθεση (με τη μορφή pdf)
Είδος
Visual / Οπτικό
© ΑΠΑΝ
Ναι
Χρόνος εγγραφής
1/2016
Γλώσσες
Ελληνικά
Θέμα / Σύνοψη / Τόποι
Εδώ θα βρείτε μια ολόκληρη έκθεση για τη Συρία, δηλαδή όλο το υλικό (κείμενα, φωτογραφίες, χάρτες και κατόψεις), όπως οργανώθηκε σε 33 πανό και παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2016 στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στο πλαίσιο του Ενδοκρινολογικού Συμποσίου ΕΝΔΟΡΑΜΑ, που διοργανώνεται από μέλη του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Αρχίζοντας από έναν χάρτη της Μέσης Ανατολής και έναν της Συρίας, μία γενική εισαγωγή για τη Συρία, με πολλά στοιχεία κυρίως για τον 20ό αιώνα και την πληθυσμιακή σύνθεση της χώρας, θα περάσετε στο πανό που είναι αφιερωμένο στις πρώτες ύλες και τα πολύτιμα αγαθά που διακινούνταν από τα βάθη της Ασίας προς τη Μεσόγειο –και αντίθετα– μέσω της ευρύτερης Συρίας.
Η περιήγηση αρχίζει από τη Δαμασκό (πανό 6-10), όπου εκτός από το Μεγάλο Τζαμί και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας θα επισκεφθείτε κι ένα από τα φημισμένα νοσοκομεία της μεσαιωνικής Ανατολής. Ακολουθεί η Παλμύρα (πανό 11-14): ίσα-ίσα μια γενική εικόνα της μαγευτικής καραβανούπολης. Κατά μήκος του Ευφράτη (πανό 15-16): το βυζαντινό κάστρο της Ζηνοβίας, η Σεγιούπολις, το μεγάλο προσκύνημα του αγίου Σεργίου, το αρμενικό μνημείο στο Ντέιρ εζ-Ζορ και οι Κούρδοι της ΒΑ Συρίας. Κατά μήκος του ποταμού Ορόντη: μερικές εικόνες από την ελληνιστική Απάμεια και τη γραφική πόλη Χάμα (πανό 22). Τα βυζαντινά χωριά της ΒΔ Συρίας και το περίφημο μοναστήρι του Συμεών του Στυλίτη στον δρόμο από το Χαλέπι προς την Αντιόχεια (πανό 17-21). Από εκεί και πέρα θα περπατήσετε μαζί μας στο Χαλέπι, ένα από τα παλαιότερα αστικά κέντρα της Ανατολής (πανό 23-32). Η μικρή έκθεση για αυτή τη χώρα με τους θαυμάσιους ανθρώπους και τον μεγάλο πολιτισμό κλείνει με μια αναφορά στην ανθρωπιστική τραγωδία και τον ξεριζωμό.
Να σημειώσουμε ότι λείπουν περιοχές ολόκληρες και πάμπολλα θέματα. Θελήσαμε, όμως, να παρουσιάσουμε κάτι από αυτόν τον τόπο που αγαπήσαμε και να μοιραστούμε μερικές εικόνες με όποιον θα ήθελε να περιηγηθεί μαζί μας στη Συρία, όπως τη γνωρίσαμε πριν αρχίσει ο πόλεμος το 2011. Η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα οργάνωσε το πρώτο ομαδικό ταξίδι στη Συρία το 1985. Έκτοτε, επιστρέφαμε συχνά με την ίδια λαχτάρα, με την ίδια συγκίνηση, σαν να γυρνάς σε έναν δικό σου κόσμο για τον οποίο κανείς δεν σου είχε μιλήσει …
Παραγωγός / Παραγωγή
Αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα (ΑΠΑΝ) και Πολιτιστικό Ενδόραμα
Έρευνα / Επιστημ. επιμέλεια
Μαριάννα Κορομηλά
Κείμενα
Μαριάννα Κορομηλά, Γιώργος Κωστόπουλος
Άλλοι συντελεστές
Για τον σχεδιασμό και τα κείμενα της έκθεσης, την ομάδα του ΑΠΑΝ απαρτίζουν: ο Δούκας Δούκας, που έχει και την ευθύνη του συντονισμού, η Μαριάννα Κορομηλά, ο Γιώργος Κωστόπουλος και ο Παναγιώτης Παναγιώτου, οι οποίοι συμμετέχουν και με φωτογραφίες τους από τα πανοραμικά ταξίδια στη Συρία (1998, 1999, 2008 και 2009). Με φωτογραφίες από το Χαλέπι συμμετέχει και ο Θεόφιλος Προδρόμου. Τους χάρτες του ΑΠΑΝ κατασκεύασε ο Τάσος Ρόζος. Το υπόλοιπο χαρτογραφικό και εικονογραφικό υλικό είναι από το Αρχείο του Πανοράματος http://www.apan.gr
Την ευθύνη του Πολιτιστικού Ενδοράματος έχει η αρχαιολόγος Ανδρονίκη Χρυσάφη
Οργανωτική επιμέλεια του Συνεδρίου και της Έκθεσης: Γιάννης Πικραμένος ΣΥΝΕΔΡΑ - http://www.synedra.gr
Λέξεις - Κλειδιά
Αγορά σκεπαστή.
Βυζαντινά μνημεία.
Δαμασκός.
Εικοστός αιώνας.
Κάστρο.
Μεσαιωνική εποχή.
Μέση Ανατολή.
Νοσοκομείο.
Οθωμανική εποχή.
Οικισμός.
Ομαγιάδες, δυναστεία / Umayyad.
Παλμύρα / Ταντμόρ.
Συμεών ο Στυλίτης.
Συρία.
Συρία ΒΑ.
Συρία ΒΔ.
Συρία, Βυζαντινή περίοδος.
Τζαμί της Παρασκευής.
Χαλέπι / Aleppo / Haleb.
Χάμα / Επιφάνεια Συρίας / Hama.
Χάρτης.
Χριστιανοί Ανατολής.
Ψηφιδωτά.