Ουγκαρίτ (Συρία). Χρυσό κύπελλο διακοσμημένο με ζώα και σκηνές κυνηγιού από την προϊστορική Ουγκαρίτ (1400-1300 π.Χ.)
[Φωτογραφικό υλικό]

S_SEA_UG_020.JPG
Τίτλος
Ουγκαρίτ (Συρία). Χρυσό κύπελλο διακοσμημένο με ζώα και σκηνές κυνηγιού από την προϊστορική Ουγκαρίτ (1400-1300 π.Χ.)
Περιγραφή
Προϊστορική Ουγκαρίτ (Ρας Σάμρα / Ras Shamra), αρχαιολ. χώρος στην παράλια ζώνη της ΒΔ Συρίας, φωτ 020. Αυτό το χρυσό κύπελλο είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της αργυροχοΐας που αναπτύχθηκε στην προϊστορική Ουγκαρίτ, το μεγάλο και κοσμοπολίτικο λιμάνι της Ανατ. Μεσογείου και έδρα πλουσιότατου βασιλείου της εποχής του Χαλκού (σύγχρονη ΒΔ Συρία, στα βόρεια της λιμανούπολης Λατάκια / Latakia και κοντά στα σύνορα με την Τουρκία). Βρέθηκε στα ΝΔ του ναού του Μπάαλ. Το ύψος του είναι μόλις 5 εκ., η διάμετρος 17,5 εκ. και το βάρος του είναι 179 γρ. Στην εξωτ. πλευρά είναι διακοσμημένο με τρεις ομόκεντρες κυκλικές ζώνες με γκαζέλλες, φυτά, σκηνή κυνηγιού και μυθολογικά όντα (στην πρώτη ζώνη), δύο ταύρους, δύο λιοντάρια, φοινικόδεντρα και ρόδια (στη μεσαία ζώνη), κυνηγούς, μυθολογικά όντα και λιοντάρι που επιτίθεται σε ελάφι (στην κάτω ζώνη, που κλείνει με μια ροζέτα).
Πολλά στοιχεία και λεπτομέρειες αυτής της πολυπρόσωπης και πυκνότατης διακόσμησης έρχονται από την τέχνη των Αιγυπτίων, των Μυκηναίων και των άλλων πολιτισμών της Μέσης Ανατολής. Εξάλλου, κάθε μεγάλη δύναμη της εποχής διατηρούσε και μία εμπορική συνοικία στην Ουγκαρίτ –όπου είχαν διαδοθεί ακόμα και οι μινωικές και μυκηναϊκές φούστες με τα πέντε και τα έξι βολάν. Η μόδα, όπως και η τέχνη, έφτανε σε όλα τα μεγάλα λιμάνια.
Το χρυσό κύπελλο, ίσως θρησκευτικό αντικείμενο, βρίσκεται (ή βρισκόταν μέχρι να ξεσπάσει το 2011 ο πόλεμος) στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Χαλέπι μαζί με πολλά άλλα έργα τέχνης από την Ουγκαρίτ.
Χρόνος λήψης
4/11/2009
Πρωτότυπο
Ναι
Πηγή
Αρχείο ΑΠΑΝ
©:
ΔΔ / DD
Έγχρωμη
Ναι
Λέξεις - Κλειδιά
Άγρια ζώα.
Ανατολική Μεσόγειος.
Αργυροχοΐα.
Αρχαιολογικό Μουσείο.
Εποχή Χαλκού.
Κυνήγι.
Μυθολογικά όντα.
Ουγκαρίτ / Ras Shamra.
Προϊστορική Συρία.
Συρία ΒΔ.
Χαλέπι / Aleppo / Haleb.
Χρυσός.