Μαρίνου, Μητρόπολη Μυστρά (2002)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Μαρίνου, Μητρόπολη Μυστρά (2002)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Γεωργία Μαρίνου, Άγιος Δημήτριος, η Μητρόπολη του Μυστρά σειρά Δημοσιεύματα του Αρχαιολογικού Δελτίου  78 (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, Αθήνα 2002)

ISBN / ISSN
ISBN 960-214-343-6
Στοιχεία

«Ο Άγιος Δημήτριος, η Μητρόπολη του Μυστρά, είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Ύστερης Βυζαντινής περιόδου στον ελλαδικό χώρο. Η σπουδαιότητα και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι ανήκει σε έναν ιδιαίτερο τύπο ναοδομίας … ή στο ότι η τελική βυζαντινή μορφή του είναι αποτέλεσμα πολλών κατασκευαστικών φάσεων, αλλά συγχρόνως στην ιδιαίτερη θέση που κατέχει στην ιστορία του Δεσποτάτου του Μορέως και του Βυζαντίου γενικότερα. Κατά τον τρόπο αυτό, ο Άγιος Δημήτριος δεν αποτελεί απλά ένα εξέχον παράδειγμα της αρχιτεκτονικής δημιουργίας των παλαιολόγειων χρόνων, αλλά συγχρόνως συνδέεται με πολλά από τα σημαντικά γεγονότα αυτής της εποχής …».

Η μονογραφία της Γ. Μαρίνου είναι μία αρχιτεκτονική μελέτη με θέμα το βυζαντινό μνημείο και τις νεότερες οικοδομικές φάσεις του, καθώς και των προσκτισμάτων του εκκλησιαστικού συγκροτήματος. Περιεχόμενα: Πρόλογος. Συντομογραφίες Πηγές - Βιβλιογραφία. Εισαγωγή. Η ιστορία του μνημείου. Περιγραφή του μνημείου. Οι αναλογίες και η χάραξη του ναού. Η αναπαράσταση της βασιλικής. Ο αρχιτεκτονικός τύπος του ναού. Η μορφολογία και η κατασκευή του ναού. Η οικοδομική εξέλιξη και η χρονολόγηση του ναού. Παράρτημα. Οι επιγραφές. Summary. Πίνακες. Σελίδες 252, με σχέδια-αρχιτεκτονική αποτύπωση του ναού, και 108 σελίδες με εικόνες (Πίνακες) στο τέλος του μελετήματος, όπου περιλαμβάνονται: 18 C φωτ, οι υπόλοιπες BW. Δεν υπάρχει ευρετήριο.

Λέξεις - κλειδιά
Αγιογραφική τέχνη.
Άγιοι, αγίες.
Βενετοί.
Δημήτριος, άγιος.
Καντακουζηνοί.
Λακωνία.
Μητρόπολη Λακεδαίμονος.
Μυστράς.
Νικηφόρος Μοσχόπουλος.
Οθωμανική εποχή.
Παλαιολόγεια αγιογραφική τέχνη.
Παλαιολόγεια αρχιτεκτονική.
Παλαιολόγεια εποχή.
Παλαιολόγοι.
Σύγχρονη εποχή.
Υστεροβυζαντινή περίοδος.
Χρονικόν του Μορέως.