Ευαγγέλιο με ασημένια επίχρυση στάχωση από την Αργυρούπολη-Gümüşhane, γύρω στα 1756-1765
[Φωτογραφικό υλικό]

T_ASBS_G_EG_OB_BEN_008.jpg
Τίτλος
Ευαγγέλιο με ασημένια επίχρυση στάχωση από την Αργυρούπολη-Gümüşhane, γύρω στα 1756-1765
Περιγραφή
Το Ευαγγέλιο έχει τυπωθεί το 1728 στη Βενετία (Ύψος 34 εκ. Πλάτος 25 εκ.). Ο τύπος της εμπίεστης στάχωσης είναι χαρακτηριστικός για την Αργυρούπολη του Πόντου και συναντάται και έξω από τα όρια της Χαλδίας και των μεταλλουργικών αποικιών της, όπως στη μικρασιατική Μονή των Ελεγμών στη Βιθυνία, στη Μονή Μπάτσκοβο στις βόρειες πλαγιές της Ροδόπης (στη Βουλγαρία) και στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό.
Η ανάλυση των επιμέρους στοιχείων της διακόσμησης δείχνει την επιλεκτική στάση των χρυσοχόων της Αργυρούπολης. Η διάταξη ακολουθεί τον ισλαμικό τύπο βιβλιοδεσίας με κεντρικό μετάλλιο και γωνιακά διάχωρα. Οι παραστάσεις της εις Άδου Καθόδου και της Ύψωσης του Τίμιου Σταυρού ακολουθούν τα μεταβυζαντινά εικονογραφικά πρότυπα, τα μεγάλα όμως σαρκώδη ανοικτά λουλούδια προδίνουν την επίδραση του κεντροευρωπαϊκού μπαρόκ. Η οδός διάδοσης των μοτίβων αυτών ήταν μέσω Τρανσυλβανίας και Βλαχίας. Ένα από τα κειμήλια του Αρχιεπισκοπικού ναού της Αργυρούπολης είναι μια μικρή σταχωμένη Βίβλος με την υπογραφή του αρχιμάστορα του Σιμπιού Sebastian Hann. Τα χυτά κλειδώματα του Ευαγγελίου είναι πιστή μίμηση των κλειδωμάτων του Sebastian Hann.
Προσφυγικό κειμήλιο της Συλλογής Ανταλλαξίμων του Μουσείου Μπενάκη.(Μουσείο Μπενάκη, αρ. ευρ. ΤΑ 498) [Άννα Μπαλλιάν, 1990]
Χρόνος λήψης
11/1990
Πρωτότυπο
Ναι
Πηγή
Αρχείο ΑΠΑΝ
© ΑΠΑΝ
Ναι
Έγχρωμη
Ναι
Λέξεις - Κλειδιά
Αργυρούπολη / Γκιουμουσχανέ.
Αργυροχοΐα.
Βενετία.
Επιγραφή, επιγραφές.
Ευαγγέλιο, ευαγγέλια.
Μέση Οθωμανική περίοδος.
Μουσείο Μπενάκη.
Τρανσυλβανία.