Vryonis, Turkish State and History (1991)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Vryonis, Turkish State and History (1991)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Speros Vryonis, Jr., The Turkish State and History. Clio meets the Grey Wolf, (Institute for Balkan Studies, no 237, Thessaloniki 1991)

ISBN / ISSN
ISSN 0073-862X
Στοιχεία

Στο βιβλίο Τουρκικό κράτος και Ιστορία. Η Κλειώ συναντά τον Γκρίζο Λύκο, (Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, Θεσσαλονίκη 1991) ο καθηγητής Σπύρος Βρυώνης καταρρίπτει λέξη προς λέξη την εξιστόρηση της (φανταστικής) Ιστορίας του τουρκικού έθνους, όπως την παρουσιάζει στο βιβλίο που έγραψε ο Τούρκος πολιτικός Τουργκούτ Οζάλ (Turgut Özal, 1927-1993, πρωθυπουργός 1989-1993). Με τίτλο Η Τουρκία στην Ευρώπη, το πόνημα των 270 σελίδων κυκλοφόρησε πρώτα στα γαλλικά (από τις εκδόσεις Plon το 1988) και είναι αφιερωμένο «Στους λαούς της Ευρώπης και στον τουρκικό λαό που συγκροτεί τμήμα της». Η ενδελεχής μελέτη του Αμερικανού καθηγητή φέρνει στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο –και συχνά κωμικοτραγικό– το μεγάλο πρόβλημα ταυτότητας των πολιτών ενός σύγχρονου κράτους του οποίου οι ηγέτες, αλλά και μεγάλη μερίδα διανοουμένων, προσπάθησαν να κατασκευάσουν με αναγωγές ακόμα και στη Νεολιθική περίοδο. Εξάλλου, ένα από τα θέματα με τα οποία έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα ο Βρυώνης είναι η ιδεολογική και πολιτική χρήση της Ιστορίας στη σύγχρονη Τουρκία. Αυτό είναι και το θέμα που αναπτύσσει στο Κεφάλαιο ΙΙ (σσ. 67-88). Στο Κεφάλαιο ΙΙΙ (σσ. 89-131) γίνεται μία επισκόπηση της πολιτικής των τουρκικών κυβερνήσεων σε σχέση με την παρουσίασης της Ιστορίας της Τουρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

>>>>>>>>>>>>> Το πολύ ενδιαφέρον μελέτημα, χρήσιμο ακόμα και σήμερα για την κατανόηση του κυρίαρχου τουρκικού εθνοκεντρικού ιδεολογήματος, κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τον ίδιο φορέα (ΙΜΧΑ) το 1993.

Λέξεις - κλειδιά
Αμερική / Η.Π.Α..
Εθνικισμός.
Εικοστός αιώνας.
Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ιδεολογία.
Τουρκία.
Τουρκική πολιτική.