Μεϊμάρης, Μπακιρτζής, Ελληνικές επιγραφές από τη Δυτική Θράκη (1994)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Μεϊμάρης, Μπακιρτζής, Ελληνικές επιγραφές από τη Δυτική Θράκη (1994)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Ιωάννης Μεϊμάρης, Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Ελληνικές επιγραφές υστερορρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων από τη Δυτική Θράκη σειρά Παράρτημα Θρακικής Επετηρίδας 1 (Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής – Κέντρο Θρακικών Μελετών, Κομοτηνή 1994)

Συλλογικό έργο
Ναι
ISBN / ISSN
ISSN 1106-3823
Στοιχεία

«Η δημοσίευση των Ελληνικών επιγραφών της Δυτικής Θράκης είναι τμήμα του κοινού ερευνητικού προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με θέμα την έκδοση ‘Συντάγματος Επιγραφών Δυτ. Θράκης’. Το επιγραφικό υλικό παλαιοχριστιανικών χρόνων συγκεντρώθηκε και μελετήθηκε από τη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΛ και το Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του ΕΙΕ. Αποτελείται από ακέραιες επιγραφές αλλά και θραύσματα επιγραφών. Βρίσκεται κυρίως στο Αρχ. Μουσείο Κομοτηνής και στις Αρχ. Συλλογές Μαρωνείας και Διδυμοτείχου.

Οι επιγραφές που βρίσκονται στην Κομοτηνή, περίπου 20, προέρχονται από την Τραϊανούπολη, τη Μαξιμιανούπολη, τους Αγίους Θεοδώρους Νομού Ροδόπης και την Αδριανούπολη [τουρκ. Εντιρνέ στην Αν. Θράκη / Ευρωπαϊκή Τουρκία]. Οι επιγραφές που βρίσκονται στην Αρχαιολογική Συλλογή της Μαρωνείας, επίσης περί τις 20, προέρχονται από τη Μαρώνεια και την περιοχή της … Οι επιγραφές που βρίσκονται στο Διδυμότειχο και που είναι από τις πιο αξιόλογες (2 τον αριθμό) προέρχονται από την Πλωτινόπολη (περιοχή Αγίας Πέτρας). Μία επιγραφή, που βρίσκεται στην Αρχ. Συλλογή της Εφ. Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας, προέρχεται από το χωριό Παράδεισος (αρχαία Τόπειρος), ενώ μία άλλη, που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο της Σόφιας (Βουλγαρία), σύμφωνα με παλιά δημοσιεύματα προέρχεται από τη Μαρώνεια». (Από την Εισαγωγή)

Περιεχόμενα: Βραχυγραφίες. Ι Εισαγωγή σσ. 9-13. ΙΙ Κατάλογος επιγραφών: Μαρώνεια σσ. 17-31, Διδυμότειχο σσ. 31-36, Κομοτηνή σσ. 36-50. ΙΙΙ Ευρετήρια σσ. 51-57. Πίνακες σσ. I-XV. Χάρτης Δυτ. Θράκης σ. 77.
Λέξεις - κλειδιά
Αδριανούπολη βυζαντινή.
Αιγαιακή Θράκη.
Αρχαιολογικό Μουσείο.
Γυναίκες.
Διδυμότειχο.
Έβρος, Νομός Έβρου.
Επιγραφή, επιγραφές.
Επιτύμβια στήλη.
Θράκες.
Θράκη.
Ιουστινιανός Α΄.
Ιουστίνος Β΄.
Κομοτηνή.
Μαρώνεια.
Προκόπιος, ΚΤ IV.
Πρωτοβυζαντινή περίοδος.
Ροδόπη, Νομός Ροδόπης.
Ρωμαϊκή, Αυτοκρατορική περίοδος.
Τραϊανούπολις / Τραϊνούπολη.
Ύστερη Αρχαιότητα.