Κουράγιος, Ιερό Απόλλωνα στο Δεσποτικό (2009)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Κουράγιος, Ιερό Απόλλωνα στο Δεσποτικό (2009)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Γιάννος Κουράγιος, Δεσποτικό. Το Ιερό του Απόλλωνα, Κορνηλία Ναϊφά (επιμ.) (Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής – Γενική Γραμματεία Αιγαίου, Αθήνα 2009)

ISBN / ISSN
ISBN 978-960-7859-56-3
Στοιχεία

Η νησίδα Δεσποτικό βρίσκεται νοτιοδυτικά της Αντίπαρου, σε μικρή απόσταση από την Πάρο και τη Σίφνο –στο κέντρο των Κυκλάδων. Σ’ αυτό το μικρό και ακατοίκητο σήμερα νησί, το οποίο στην αρχαιότητα ονομαζόταν Πρεπέσινθος, αναπτύχθηκε κατά την Αρχαϊκή περίοδο ένα σημαντικό Ιερό με πανελλήνια ακτινοβολία. Οι κύριες λατρευόμενες θεότητες στο Ιερό του Δεσποτικού ήταν ο Απόλλων και η Άρτεμις, ενώ κατά την Κλασική περίοδο προστέθηκε η λατρεία της Εστίας. Ο Απόλλων και η Άρτεμις ήταν οι κατεξοχήν θεότητες που λατρεύονταν στις Κυκλάδες.

Οι αρχαιολογικές εργασίες στον χώρο του Ιερού ξεκίνησαν το 1997 με χρηματοδότηση του Υπουργείου Αιγαίου. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως δέκα κτίρια και ένα κτιριακό συγκρότημα αποτελούμενο από δύο κτιριακές ενότητες. Ο αρχαιολόγος και υπεύθυνος ια τις ανασκαφές στο δεσποτικό, Γιάννος Κουράγιος, ο οποίος και ανακάλυψε την ύπαρξη του Ιερού, παρουσιάζει αναλυτικά το ιστορικό της ανασκαφής και τα σπουδαία ευρήματα και πορίσματα που προέκυψαν από αυτή με πλούσιο εικονογραφικό υλικό. Σύνολο σελ. 176, μαλακό εξώφυλλο.

Λέξεις - κλειδιά
Αιγαίο.
Απόλλων / Απόλλωνας, θεός.
Άρτεμις / Άρτεμη θεά.
Αρχαϊκή εποχή.
Αρχαιολογία.
Αρχαίος ναός.
Θαλάσσιο περιβάλλον.
Ιερό / Ιερά.
Κεραμική, Αρχαϊκή περίοδος.
Κλασική εποχή.
Κυκλάδες.
Πάρος.
Σχέδια, όψεις.