Παπανικολάου, Ντολούκιοϊ Αν. Θράκης - Κιλκίς (2013)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Παπανικολάου, Ντολούκιοϊ Αν. Θράκης - Κιλκίς (2013)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Γιώργος Παπανικολάου, Ντολούκιοϊ Ανατολικής Θράκης – Κάτω Απόστολοι Κιλκίς. Δύο χωριά – μία ιστορία (Ιδιωτική έκδοση, εκδότης-χορηγός Θανάσης Κουκάκης, 2013)

ISBN / ISSN
ISBN 978-960-93-5062-4
Πηγή
Ναι
Στοιχεία

Ο εκπαιδευτικός και ιστοριοδίφης Γιώργος Παπανικολάου πραγματοποίησε την επιθυμία του Θανάση Κουκάκη: «να ξαναδεί την χαμένη πατρίδα», το χωριό Ντολούκιοϊ της Ανατολικής Θράκης (τουρκ. Dolukӧy, στην Επαρχία Μαλγάρων / Malkara ilҫesi του Νομού Ραιδεστού / Tekirdağ ili). «Η γενιά μου είναι η τελευταία που έχει ακούσματα από ανθρώπους που γεννήθηκαν στο Ντολούκιοϊ» γράφει στο Σημείωμα του εκδότη ο χορηγός της έκδοσης Θ. Κουκάκης. Και είναι, πράγματι, αξιέπαινη η ιδέα που είχε, γιατί, αν δεν διασωθεί η μνήμη εκείνων που φεύγουν, χάνεται παντοτινά ένα κομμάτι της ιστορίας – μικρό ή μεγάλο έχει την ίδια σημασία.

Ο φιλόλογος ΓΠ, που ανέλαβε τη μελέτη, έκανε μία εξαντλητική καταγραφή. Και δεν περιορίστηκε μόνο στις αναμνήσεις των Θρακιωτών προσφύγων, για τα όσα είχαν ακούσει γα την πατρίδα από τους γονείς και τους παππούδες, αλλά κατέγραψε λεπτομερώς και το χρονικό της νέας πατρίδας, το χωριό Κάτω Απόστολοι του Δήμου Κιλκίς (της Κεντρικής Μακεδονίας) και, με ιδιαίτερη ευαισθησία, κατέγραψε στοιχεία για τους Μουσουλμάνους που ξεριζώθηκαν από χωριά του Λαγκαδά το 1923 και βρέθηκαν στο Ντολούκιοϊ.

Περιεχόμενα: Ντολούκιοϊ ή Ροδώνη σσ. 13-63, Η πρώτη εγκατάσταση στο Κιλκίς, η ίδρυση του χωριού Κάτω Απόστολοι … η ζωή μετά το 1950 σσ. 64-86 (περιλαμβάνονται και πίνακες οικογενειών, κλήρων κλπ). Ποιοι εγκαταστάθηκαν στο Ντολού μετά τον ξεριζωμό σσ. 86-90. Παράρτημα 1ο: Μαρτυρίες σσ. 95-181. Παράρτημα 2ο: Φωτογραφικό υλικό σσ. 183-209. Βιβλιογραφία σ. 210. Ευχαριστίες σ. 211.

Λέξεις - κλειδιά
Αγροτοκτηνοτροφική κοινωνία.
Ανατολική Θράκη / Ευρωπαϊκή Τουρκία.
Ανταλλάξιμοι.
Αρχεία.
Διωγμός 1913-1918.
Εικοστός αιώνας.
Ήθη, έθιμα.
Θρακιώτες.
Μακεδονία.
Μουσουλμάνοι.
Πρόσφυγες.
Σχολείο.
Ύστερη Οθωμανική περίοδος.
Χωριό / Οικισμός.