Ουάντι Ρουμ: Το γρανιτένιο βραχοβούνι γνωστό ως «Οι επτά στύλοι της σοφίας»
[Φωτογραφικό υλικό]

JO_S_WADI_RUM_105.JPG
Τίτλος
Ουάντι Ρουμ: Το γρανιτένιο βραχοβούνι γνωστό ως «Οι επτά στύλοι της σοφίας»
Περιγραφή
Ουάντι Ρουμ / Wadi Rum (ΝΑ Ιορδανία) φωτ 105. Τη δεκαετία του ’80, ένας από τους βράχους του Ουάντι Ρουμ, αρχικά γνωστός ως Τζαμπάλ αλ-Μαζμάρ, ονομάστηκε «Οι επτά στύλοι της σοφίας», όπως αναφέρονταν από τον Λώρενς της Αραβίας (T.E. Lawrens) στο ομώνυμο και εξαιρετικά ενδιαφέρον “έπος” του, που γράφτηκε μετά την Αραβική Επανάσταση (1917-18), αν και η τοποθεσία που αναφέρεται στο βιβλίο δεν έχει καμία σχέση με το Ουάντι Ρουμ.
Ο Λώρενς τον Ιούλιο του 1917, μαζί με τον Φεϊζάλ, γιο του Χουσεΐν Ίμπν Αλή, βασιλιά των Αράβων από το 1916 και ηγέτη της Αραβικής Επανάστασης, βαδίζουν εναντίον των Τούρκων της Άκαμπα, διασχίζοντας το Ουάντι Ρουμ.
Στο βιβλίο του (T.E. Lawrens, Seven Pillars of Wisdom 1921) μας δίνει εντυπωσιακές εικόνες της ερήμου και μοναδικές λεπτομερείς περιγραφές του τοπίου, της φύσης και των καιρικών συνθηκών.
«Στον μανιασμένο ‘σαμάλ’ το δέρμα του προσώπου μας έσκαζε. Τα βλέφαρά μας ήταν σαν να είχαν τραχώματα. Τα ‘νιωθα να τραβιούνται και να γυμνώνουν τα μάτια μου που ζάρωναν. Ένας πόνος περίεργος‧ αβάσταχτος».
Χρόνος λήψης
10/3/2017
Πρωτότυπο
Ναι
Πηγή
Αρχείο ΑΠΑΝ
©:
ΔΔ / DD
Έγχρωμη
Ναι
Λέξεις - Κλειδιά
Έρημος.
Ιορδανία.
Πετραία Αραβία.