Μασσαβέτας, Μικρά Ασία (2015)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Μασσαβέτας, Μικρά Ασία (2015)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Αλέξανδρος Μασσαβέτας, Μικρά Ασία, το παλίμψηστο της μνήμης, σειρά Χώρες και πολιτισμοί (Εκδόσεις Πατάκης, Αθήνα 2015)

ISBN / ISSN
ISBN 13: 978-9601665160
Στοιχεία

Το βιβλίο, που είναι το πρώτο μέρος μίας περιήγησης στους τόπους, τις μνήμες και το παρόν της Μικρασίας (Ασιατικής Τουρκίας), καλύπτει τη νότια ακτή της Προποντίδας (Θάλασσας του Μαρμαρά) και τα παράλια του Αιγαίου. Ο συγγραφέας ξεκινά την περιπλάνησή του από την Βιθυνία και τη Μυσία, συνεχίζει στην Αιολίδα, εστιάζοντας στο Αϊβαλί και στην Πέργαμο, και φτάνοντας στην «τσιμεντένια» Σμύρνη καταγράφει την ζώσα ιστορία μέσα από τις μαρτυρίες των τελευταίων Λεβαντίνων και Εβραίων της πόλης, αλλά και τις τελευταίες ηλικιωμένες φωνές της σμυρναίικης διαλέκτου. Κατηφορίζοντας τα παράλια του Αιγαίου, διασχίζει την Ιωνία, καταλήγοντας στα ερειπωμένα μοναστήρια της λίμνης Μπάφα και του Λάτμου, του γρανιτένιου όρους με τα απόκοσμα τοπία.

Η κατόπτευση του χώρου δίνει αφορμή για μία ανασκαφή της μνήμης περισσότερων πολιτισμών και εποχών, σε μέρη όπου το παρελθόν βαραίνει πολλές φορές ασφυκτικά. Εδώ η ιστορία μοιάζει με δυσανάγνωστο παλίμψηστο, όπου ο κάθε κατακτητής προσπάθησε να θάψει την μνήμη των προκατόχων του επιβάλλοντας τη δική του αφήγηση.

Η αναμόχλευση της ιστορίας εμπλουτίζεται με τις προσωπικές μνήμες των συνταξιδιωτών του Μασσαβέτα: του Κωνσταντινουπολίτη γιατρού και ιστοριοδίφη Ακύλα Μήλλα και του ιστορικού Κώστα Σταματόπουλου, αλλά και τις διηγήσεις πολλών προσώπων που συναντούν καθ' οδόν, καθώς και από τα πάμπολλα περιηγητικά κείμενα και τα λογοτεχνικά έργα. Από τις σελίδες του βιβλίου «διαχέονται οι τελευταίες αχτίδες ενός κόσμου απειλούμενου από την λήθη και -ακόμη περισσότερο- την τερατώδη επέλαση του μπετόν».

Περιεχόμενα: Εισαγωγή. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Βιθυνία και Μυσία 1. Από την Πόλη στην Νίκαια: Ο οξύς δρόμος της Ρωμανίας 2. Τα μυστικά της λίμνης: Οι σταυροφόροι και το τέχνασμα του Αλεξίου 3. Intra muros: Οι μνήμες του Ακύλα 4. Σκαλίζοντας πληγές: Το δράμα των Ρωμιών και της Κοίμησης 5. Η πορφύρα στην Νίκαια: Οι Λασκαρίδες και η νέα ταυτότητα του γένους 6. Οι αρχαιότητες και η Λεύκη 7. Συγή και Τρίγλια: Χαλάσματα, γαλήνη και προσδοκίες 8. Σαν μπουκέτο τριαντάφυλλα απλώνονταν τα σπίτια... Αρτάκη και Μαρμαρονήσια: Τρικυμία στον Μαρμαρά, αλλά και στο κρανίο.
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Αιολίς 10. Αϊβαλί και Κρήτη: Δεσμοί δακρύων 11. Πέργαμος: Πολύχρωμα σπίτια και βυθισμένα ερείπια. ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: Σμύρνη – η ζωντανή μνήμη: οι τελευταίοι Λεβαντίνοι και Εβραίοι 12. Πέρα από την νοσταλγία: Η ιστορία ενός εμπορείου 13. Λεβαντίνοι: Μια «εκτός χρόνου» ταυτότητα; 14. Λεβαντίνοι: Οι τελευταίες φωνές και το παιγνίδι των ταυτοτήτων 15. Εβραίοι: Από τον απομονωτισμό στην αφομοίωση. ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ: Ιωνία 16. Ιωνία: Από τις μαρμάρινες πόλεις των αρχαίων στα μοναστήρια του Λάτμου.
Βιβλιογραφία (ενδεικτική). Ευρετήριο. Σύνολο σελίδων760 (Διαστάσεις 22x17).

Λέξεις - κλειδιά
Αιγαίο.
Βιθυνία.
Βυζαντινά μνημεία.
Βυζαντινές πηγές.
Διωγμός 1913-1918.
Εβραίοι της Ανατολής / Λεβάντε.
Θάλασσα του Μαρμαρά / Προποντίδα.
Ιωνία.
Μαρμαρονήσια.
Μήλλας Ακύλας, ιστορικός.
Μικρά Ασία / Ασιατική Τουρκία.
Μικρασιατικός ελληνισμός.
Μοναστήρια.
Νίκαια / Ιζνίκ.
Νύμφαιον / Νυμφαίον.
Οικισμός.
Πέργαμος, πόλη / Bergama.
Περιηγητικές πηγές.
Σμύρνη / İzmir.
Συναγωγή.