Καϊμάκη, Πούλια και Καλαβρία 1994-2015 (2017)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Καϊμάκη, Πούλια και Καλαβρία 1994-2015 (2017)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Φωτεινή Καϊμάκη, Με τη φτερούγα του ταξιδιού. Τα ημερολόγια της Πούλιας και της Καλαβρίας 1994-2015. Πρόσωπα, μνημεία, γλώσσα, λαϊκός πολιτισμός (εκδόσεις Εν πλῷ, Αθήνα 2017)

ISBN / ISSN
ISBN 978-960-619-008-7
Στοιχεία

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Βιβλίο ντοκουμέντο πολιτισμού, που διασώζει ό,τι ήδη χάθηκε και ό,τι χάνεται χωρίς κανείς να θρηνεί γι' αυτό. Εκατοντάδες κρύπτες, βραχώδεις εκκλησίες, λαμπρά μοναστήρια, αντιγραφεία αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Δεκάδες οι άγιοι και οι ερημίτες στις Θηβαΐδες της Καλαβρίας κι ένας λαός που βάστηξε στους αιώνες τη γλώσσα του την ελληνική "στις αμμουδιές του Όμηρου", βάστηξε την πίστη του παρά τον αμείλικτο πόλεμο για έξι αιώνες μετά την αποχώρηση των Βυζαντινών.

Άνθρωποι αγράμματοι γεμάτοι σοφία και ποίηση, άνθρωποι σπουδαίοι, μορφωμένοι, που ανάλωσαν τη ζωή τους στη διάσωση αυτού του υπέροχου πολιτισμού. Ένας ένας φεύγουν όλοι αυτοί, η γλώσσα χάνεται, τα μνημεία αφήνονται στην κακή τους τύχη, οι τοιχογραφίες αναχωρούν. Τι θα μείνει για τις επόμενες γενιές; Θα μάθουν ποτέ αυτά που είδα, που άκουσα, που κατέγραψα 21 χρόνια πολύμοχθης και παθιασμένης έρευνας; Κάθε μέρα, κάθε βήμα, κάθε συνάντηση, κάθε αφήγηση, κάθε μύθος και ιστορία, πρόσωπα, μνημεία, περιπέτειες, ποίηση, ένας ολόκληρος κόσμος, ένας μοναδικός πολύπτυχος πολιτισμός, φωνάζει γοερά, ζήτα βοήθεια, τη διάσωση της μνήμης, την ταυτότητα ενός λαού από κει κι ενός λαού από δω.

Ένα ταξίδι είναι το βιβλίο. Στην πραγματικότητα κανένα ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ. Ένα όνειρο είναι το ταξίδι, μπορεί να το πιστέψεις μπορεί και όχι. Να βάζεις να χαράζει μία μέρα πάνω σε μια άλλη μέρα και να λες, σ' αυτή επιστρέφω, αυτό είναι ταξίδι ανάμεσα στη σκέψη και την πραγματικότητα, τα πράγματα όπως είναι και όπως θέλω να είναι. Το ταξίδι έχει φτερά και τρέχει πάντα ξοπίσω σου».

Περιεχόμενα: Ευριπίδης Γαραντούδης, «Το ταξίδι ως διαρκής επιστροφή στον ίδιο τόπο» σσ. 15-20. Domenico Minuto (μτφρ. Alessandro Spiliotopoulos), «Η ενθουσιώδης φτερούγα» σσ. 21-24. Βιβλιογραφία σσ. 742-745. Ευρετήριο σσ. 746-748. Περιεχόμενα του CD σσ. 749-751. Το κείμενο συνοδεύουν περισσότερες από 600 φωτ της συγγραφέως από τις επί τόπου έρευνές της, 4 χάρτες (στις σσ. 12-14) και ένα CD από τις καταγραφές λόγων, ήχων και μουσικής «με ένα θαυματουργό κασετοφωνάκι», όπως εξηγεί η ΦΚ. Σύνολο σελίδων 752 (διαστάσεις 24Χ17).

Λέξεις - κλειδιά
Αγιογραφική τέχνη.
Άγιοι, αγίες.
Αλβανοί.
Ανθρώπινα Δικαιώματα – Παραβιάσεις.
Αρχαίες ελληνικές πηγές.
Αρχαίες ελληνικές πόλεις.
Βουνά.
Βυζαντινές πόλεις.
Βυζαντινή αγιογραφία.
Βυζαντινή εποχή.
Γλωσσικό ιδίωμα.
Γυναίκες.
Δυτική Μεσόγειος.
Ελληνικές αρχαιότητες.
Ελληνική γλώσσα.
Ήθη, έθιμα.
Ιταλία.
Καλαβρία / Calabria.
Κάστρο.
Κλήρος, κληρικοί.
Λατινική Εκκλησία.
Μεγάλη Ελλάδα / Magna Graecia.
Μεσαιωνική εποχή.
Μεσόγειος.
Μετανάστευση.
Μοναστήρια.
Μουσεία.
Μουσική.
Ορθόδοξες εκκλησίες.
Ρήγιο Καλαβρίας.
Σικελία.
Σπήλαιο.
Σύγχρονη εποχή.
Υπόσκαφα.
Φωτογραφικά Αρχεία.
Χορός.
Χωριό / Οικισμός.