Στη Δυτική στοά (το 2013): Η Παναγία η Αριστεροκρατούσα ανάμεσα στους Αποστόλους και δεξιά εικόνα του αγ. Σπυρίδωνα
[Φωτογραφικό υλικό]

TIC1_CGK001bex1_ 004p.jpg
Τίτλος
Στη Δυτική στοά (το 2013): Η Παναγία η Αριστεροκρατούσα ανάμεσα στους Αποστόλους και δεξιά εικόνα του αγ. Σπυρίδωνα
Περιγραφή
Ελληνορθόδοξος ναός της Παναγίας της Καφφατιανής στον Γαλατά και από το 1924 κατεχόμενος «πατριαρχικός ναός» του «Τούρκο-Ορθόδοξου Πατριαρχείου». Δυτική στοά, αριστερή πλευρά.
Οι δύο εικόνες αποτελούν μέρος του μεγάλου προσκυνηταρίου με κεντρικό θέμα τον Προφήτη Ηλία (εκτός φωτ), που καλύπτει τον βόρειο τοίχο (δηλαδή τον αριστερό τοίχο) της Δυτικής στοάς. Στα δεξιά του Προφήτη Ηλία: Η Παναγία η Αριστεροκρατούσα ανάμεσα στους Αποστόλους και 4 μικρογραφίες αγίων κάτω: Έφιππος ο άγ. Γεώργιος στραμμένος προς τα δεξιά, μετωπικοί οι άγιοι Νικόλαος και Χαράλαμπος, έφιππος ο άγ. Δημήτριος στραμμένος προς τα αριστερά. Μαλαματένιο το φωτοστέφανο της Παναγίας και του Βρέφους, μαλαματοσκεπασμένα και τα χέρια της Παναγίας, τα φωτοστέφανα και τα χέρια των αγίων, το Ευαγγέλιο που κρατά ο Νικόλαος και τα δόρατα των έφιππων αγίων. Στο κάτω μέρος αυτής της πολύ καλής εικόνας (γύρω στα 1800;) υπάρχει επιγραφή γραμμένη σε δύο αράδες, που καταλήγουν στο φθαρμένο τμήμα της εικόνας κάτω δεξιά.
Το προσκυνητάρι συνεχίζεται στον αν. τοίχο, καλύπτοντας τη ΒΑ γωνιά της στοάς. Εδώ έχει ενσωματωθεί η εικόνα του αγίου Σπυρίδωνα. Πολλές φθορές και μια κατακόρυφη ραγισματιά στο κέντρο. Ακολουθεί το ακρινό εσωτερικό παράθυρο της Δυτικής στοάς, που φωτίζει το αριστερό (βόρειο) κλίτος του ναού και, δίπλα του, το προσκυνητάρι με την Κοίμηση της Θεοτόκου (βλ. φωτ).
Χρόνος λήψης
21/5/2013
Πρωτότυπο
Ναι
Πηγή
Αρχείο ΑΠΑΝ
© ΑΠΑΝ
Ναι
Έγχρωμη
Ναι
Λέξεις - Κλειδιά
Γαλατάς / Galata.
Εικόνα φορητή.
Θεοτόκος.
Κωνσταντινούπολη, ορθόδοξες εκκλησίες.
Σπυρίδων Τριμυθούντος, άγιος.
Στοά.