Στον αυλόγυρο της Καφφατιανής: Ταφόπλακα με απλοϊκό, συγκινητικό και ανορθόγραφο επίγραμμα από το μνήμα της Αικατερίνης (1821-1854)
[Φωτογραφικό υλικό]

TIC1_CGK001as_004g.JPG
Τίτλος
Στον αυλόγυρο της Καφφατιανής: Ταφόπλακα με απλοϊκό, συγκινητικό και ανορθόγραφο επίγραμμα από το μνήμα της Αικατερίνης (1821-1854)
Περιγραφή
Ελληνορθόδοξο εκκλησιαστικό συγκρότημα της Παναγίας Καφφατιανής, κατεχόμενο από το 1924 από τον παπα-Ευθύμ και έκτοτε έδρα του «Τούρκο-Ορθόδοξου Πατριαρχείου». Εντοιχισμένες ταφόπλακες στον
δυτικό μαντρότοιχο του δυτικού αυλόγυρου.
Επίγραμμα σε 18 αράδες: «Ήκουον Αικατερίνη! Εκ πατρός δε εγενόμην ευσεβούς τον Χατζή Χρήστου … Φθάσασα δ’ εις ώραν γάμου συνεζεύχθην Αυκερίω. Μεθ’ ου διετέλουν ζώσα εν αγάπη εγκαρδίω». Και στη συνέχεια η Αικατερίνη έκανε τέσσερα παιδιά, τον Βασίλειο, τον Γεώργιο, την Χαρίκλεια και τη Μαρία. Αλλά ο Χάρος της στέρησε την Χαρίκλεια κι αργότερα την πεθερά της, Θοδώρα. «Τρία έτη δε παρήλθον και ασθένεια βαρεία απεθέρισεν αώρως και εμέ φευ! την ιδίαν …».
Από κάτω άλλες δύο αράδες: «Εγεννήθη τη 19 Ιουλίου 1821 υπανδρεύθη τη 23 Ιανουαρίου 1844 και ετελεύτησε τη 19 απριλλίου 1854». Βεβαίως, διατηρούμε την ορθογραφία.
Χρόνος λήψης
6/2/2018
Πρωτότυπο
Ναι
Πηγή
Αρχείο ΑΠΑΝ
© ΑΠΑΝ
Ναι
©:
ΓΚ / GK
Έγχρωμη
Ναι
Λέξεις - Κλειδιά
Γαλατάς / Galata.
Γυναίκες.
Επίγραμμα.
Επιγραφή, επιγραφές.
Κωνσταντινούπολη, ορθόδοξες εκκλησίες.
Πολίτισσες.
Ταφόπλακες.
Ύστερη Οθωμανική περίοδος.