Πουλίτσας, «Επιγραφαί και ενθυμήσεις Β. Ηπείρου» (ΕΕΒΣ 1928)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Πουλίτσας, «Επιγραφαί και ενθυμήσεις Β. Ηπείρου» (ΕΕΒΣ 1928)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Άρθρο σε περιοδικό

Παναγιώτης Η. Πουλίτσας, «Επιγραφαί και ενθυμήσεις εκ της Βορείου Ηπείρου» Ε΄ Επετηρὶς Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, (Εταιρεία Βυζαντινών Σπουδών, Αθήνα 1928) 53-99

Πηγή
Ναι
Στοιχεία

Ο Παναγιώτης Πουλίτσας (1881-1968), ανώτατος δικαστικός λειτουργός και ακαδημαϊκός, υπηρέτησε αρχικά στη Θεσσαλονίκη και, μετά την εφήμερη απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου, στο Πρωτοδικείο του Αργυρόκαστρου το 1915. Στο μικρό διάστημα της θητείας του στο Αργυρόκαστρο «έσχον την ευκαιρίαν να αντιγράψω τας κατωτέρω δημοσιευμένας επιγραφάς και ενθυμήσεις εκ διαφόρων τόπων της Β. Ηπείρου» γράφει στον πρόλογο της μονογραφίας του. Οι επιγραφές ανάγονται στους 16ο-18ο αιώνες και οι περισσότερες είναι κτητορικές, δηλώνουν δηλαδή την ίδρυση ή την ανακαίνιση ή την ανιστόρηση ναών και μονών. Άλλες είναι αναμνηστικές και αναφέρονται στην αφιέρωση εικόνων, εκκλησιαστικών σκευών, ακόμα και κτημάτων. «Οι ενθυμήσεις είναι μικρά χρονικά και ιστορικά σημειώματα, είτε γεγραμμένα επί των παραφύλλων βιβλίων ή χειρογράφων, είτε κεχαραγμένα επί κιόνων ναών» και οι περισσότερες ανάγονται στον 17ο και 18ο αι., ενώ μερικές στις αρχές του 19ου.

Οι καταγραφές προέρχονται από τις περιοχές (με τις ονομασίες εκείνης της εποχής): Δροπόλεως (Δρυϊνουπόλεως), Πωγωνίου, Ζαγοριάς, Λιούντζης, Ρίζης, Τεπελενίου, Πρεμετής, Δελβίνου.  

Ανάτυπο από το επιστημονικό περιοδικό Επετηρὶς Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών (συντομογραφία ΕΕΒΣ) τ. Ε΄ (1928)

Λέξεις - κλειδιά
Άγιοι, αγίες.
Αφιερώματα.
Εικόνα φορητή.
Ελληνισμός.
Επιγραφή, επιγραφές.
Ήπειρος Βόρεια.
Μέση Οθωμανική περίοδος.
Μοναστήρια.
Ορθόδοξες εκκλησίες.
Πρώιμη Οθωμανική περίοδος.
Χωριό / Οικισμός.