Αξιώτης, Φυτά της Λέσβου (2011)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Αξιώτης, Φυτά της Λέσβου (2011)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Μάκης Αξιώτης, Βαγγέλης Αξιώτης, Φυτά της Ελλάδας. Η έρευνα στη Λέσβο, Βοτανική – Χρήσεις – Τοξικότητα, (Εντελέχεια, Μυτιλήνη 2011)

Συλλογικό έργο
Ναι
ISBN / ISSN
978-960-7886-18-7
Στοιχεία

Στη Λέσβο ο τόπος ανθίζει. Ένα μεγάλο μέρος από τα 6.000 φυτά της Ελλάδας φυτρώνει εδώ. Περίπου 1.600. Η ιδιαιτερότητα του γεωανάγλυφου των 1.600 τ.χλ. με βουνά, λόφους, κάμπους και μικρονήσια και η κοντινή Μικρά Ασία συντέλεσε σε αυτήν την υπέροχη ποικιλία της χλωρίδας της. Το δάσος της πεύκης, το δάσος της βελανιδιάς, ο ελαιώνας, ο καστανιώνας και τα μικροδάση δέντρων των βουνών της, οι λόφοι με τα φρύγανα, οι αμμώδεις παραλίες και οι μοναδικές ρεματιές είναι ξεχωριστοί βιότοποι αυτών των ειδών. Τα φυτά αυτά πάντα βρέθηκαν συνοδοιπόροι της ιστορίας του ανθρώπου με πολλούς τρόπους. Κύρια από τα βάθη των αιώνων στην αντιμετώπιση των παθών του της ασθένειας και της επιβίωσης. Από τα 820 περίπου περιγραφόμενα είδη με την βοτανική τους ταξινόμηση σε αρκετά περιγράφεται η διαχρονική τους χρήση σαν φαρμακευτικά βότανα ή σαν πηγές φαρμακευτικών ουσιών. Επίσης περιγράφονται σαν φορείς τοξικών για τον άνθρωπο και τα ζώα ουσιών. Είναι εκπληκτικό σε πολλά είδη, το μικρό εύρος ανάμεσα στο ωφέλιμο και το επιβλαβές. Από το 1968 που βρέθηκα σαν βοηθός στα Εργαστήρια Βοτανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αυτός ο υπέροχος κόσμος των φυτών του νησιού μου με οδήγησε στην μεταφορά και ταξινόμηση στο Herbarium του τμήματος. Τα τελευταία όμως χρόνια η έρευνα έγινε συστηματική και με την βοήθεια του αγαπητού μου φίλου Καθηγητή Συστηματικής Βοτανικής Κου Αρτέμη Γενίτσαρου μου έδωσε το δικαίωμα να εκθέσω όλον αυτόν τον θησαυρό. Συγχρόνως ο γιος μου Βαγγέλης, απόφοιτος της Φαρμακευτικής Χημείας και Τεχνολογίας Φαρμάκων έδωσε τις γνώσεις του για τις τοξικές και φαρμακευτικές ουσίες των φυτών. Μάκης Αξιώτης [Από την παρουσίαση του βιβλίου στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Περιεχόμενα σσ. 7-17. Κοινά Ονόματα Φυτών (αλφαβητικός πίνακας) σσ. 18-21. Χάρτης με τη χλωρίδα και τις καλλιέργειες του νησιού σελ. 22. Εισαγωγή και Ευχαριστίες σελ. 23.

Α΄ Μέρος: Γενικό (Δρόγες και μεθοδολογίες απομόνωσης, Τα φυτά και η Λέσβος, Αναφορές και έρευνες στην χλωρίδα της Λέσβου) σσ. 25-45. Β΄ Μέρος: Ειδικό (Πίνακες Βοτανικής Ορολογίας) σσ. 46-59. Ακολουθούν τα κεφάλαια: Α΄ Κλάση - Γυμνόσπερμα σσ. 61-67. Β΄ Κλάση – Αγγειόσπερμα: Ι. Τάξη – Δικοτυλήδονα σσ. 68-603, ΙΙ. Τάξη – Μονοκοτυλήδονα σσ. 604-697. Πτεριδόφυτα σσ. 698-712.

Βιβλιογραφία: Ελληνική βιβλιογραφία σσ. 715-716, Ξενόγλωσση βιβλιογραφία σελ. 717. Τα κεφάλαια συνοδεύονται με έγχρωμες φωτογραφίες των φυτών. Σύνολο σελ. 720.

Λέξεις - κλειδιά
Άνθη / λουλούδια.
Βότανα.
Βοτανολογία.
Λέσβος.
Φύση.
Φυσικό περιβάλλον.
Φυτά.
Χλωρίδα.