Ζαχαρίου - Μαμαλίγκα, Καραβόλοι στη Σύμη (2012)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Ζαχαρίου - Μαμαλίγκα, Καραβόλοι στη Σύμη (2012)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Ελένη Ζαχαρίου - Μαμαλίγκα, Καραβόλοι στη Σύμη και τις Νησίδες της. Ματιές στα ταπεινά της γης, (Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Αθήνα 2012)

ISBN / ISSN
ISBN: 978-960-89808-4-6
Στοιχεία
ι είναι οι καραβόλοι; Είναι τα σαλιγκάρια που τρώγονται! Καραβόλους τους λένε σε πολλά νησιά (όπως στην Πάρο κ.ά.), καριβόλους στην Ικαρία, καραούλους στην Κύπρο. Εδώ, μετά από πολύχρονη παρατήρηση της φυσικής γεωγραφίας και της ζωϊκής ποικιλίας της Σύμης, η συγγραφέας μας φανερώνει τη σοφία και την ομορφιά του φυσικού κόσμου του νησιού και των γύρω νησίδων, παρακολουθώντας τα ταπεινά της γης κι ελπίζοντας να διασωθεί ανέπαφο το φυσικό περιβάλλον του τόπου καταγωγής της. Οι πληροφορητές της είναι άνθρωποι που σπούδασαν στο μεγάλο σχολείο της παραδοσιακής ζωής κοντά στη φύση και παρατηρούν με προσοχή τα σαλιγκάρια κάθε φορά που αυτά βγαίνουν από τις κρυψώνες τους «για να φάου, να γονιμοποιηθού, να γεννήσου». Η εργασία είναι εμπλουτισμένη με πάμπολλα λαογραφικά στοιχεία για αυτόν τον κόσμο του δωδεκανησιακού συμπλέγματος.
Το βιβλίο προλογίζουν ο Μ.Γ. Μερακλής, ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας και ο Σ. Οικονομίδης, ομότ. καθηγητής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Σελίδες 78.
Λέξεις - κλειδιά
Αιγαίο.
Δωδεκάνησα.
Καθημερινή ζωή.
Λαογραφία.
Φυσικό περιβάλλον.