Χατζηβασιλείου, Αναγνωστήριο Αγιάσου (1975)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Χατζηβασιλείου, Αναγνωστήριο Αγιάσου (1975)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Γιάννης Χρ. Χατζηβασιλείου, Ιστορία του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου, Η Ανάπτυξις 1894-1975 (Ιδιωτική έκδοση, Αθήνα 1975)

Στοιχεία

Πρόλογος του συγγραφέα: «Το Αναγνωστήριο Αγιάσου ‘H Ανάπτυξις’ ιδρύθηκε το 1894, όταν ακόμα η Λέσβος στέναζε κάτω από το πέλμα του Τούρκου υποδουλωτή. Τα ιδρυτικά του μέλη ήταν άνθρωποι απλοϊκοί κι ολιγογράμματοι. Διψούσαν όμως για μάθηση, γι’ αυτό και ρίχτηκαν με πείσμα στο σκληρό αγώνα της πνευματικής και καλλιτεχνικής ανατάσεως, αψηφώντας κάθε δυσκολία και κάθε αντιξοότητα. Το Αναγνωστήριο Αγιάσου στα χρόνια τής Τουρκοκρατίας στάθηκε πνευματική εστία και συγχρόνως εθνικό προπύργιο τής Λέσβου. Εδώ κατέφευγαν κι εξακολουθούν να καταφεύγουν, όσοι αισθάνονται επιτακτική την ανάγκη τής παιδείας και της αισθητικής καλλιέργειας. Εδώ φωτίζεται όνους, εδώ ζεσταίνεται ή καρδιά και χαλυβδώνεται η θέληση. Εδώ υπάρχουν πάντα σκυταλοδρόμοι της προόδου, που θέτουν ως σκοπό τους την προβολή και το πολιτιστικό ανέβασμα όχι μόνο της Αγιάσου, αλλά κι όλης τής Λέσβου. Ιδιαίτερα τα τελευταία είκοσι χρόνια η ακτινοβολία του Σωματείου έγινε μεγαλύτερη και ξεπέρασε τα στενά τοπικά όρια. Δεν είναι επομένως υπερβολικά τα ευμενή σχόλια του τύπου, του ραδιοφώνου και τής τηλεοράσεως, τα οποία αναφέρονται στη δράση και στα επιτεύγματα του Σωματείου. εργασία που έχετε στα χέρια σας, είναι μια μικρή συμβολή στην πνευματική ιστορία της Λέσβου. Συγχρόνως είναι ένα μικρό δείγμα τιμής κι ευγνωμοσύνης στους ιδρυτές και σ’ όλους εκείνους, που από το 1894 μέχρι σήμερα έχουν θέσει τον εαυτό τους στην υπηρεσία του Αναγνωστηρίου. Ο συγγραφέας της θέλησε να παρουσιάσει με ακρίβεια κι αμεροληψία την ιστορία της ογδοντάχρονης πολιτιστικής κι εθνικής πορείας του Σωματείου. Για τη συγκέντρωση του υλικού χρειάστηκε αρκετός χρόνος. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά το Αρχείο του Σωματείου, το οποίο όμως σ’ ορισμένα σημεία παρουσιάζει κενά και δεν δίνει πληροφορίες στον ερευνητή. Άφθονο υλικό παρέχει μόνο για το χρονικό διάστημα από το 1952 μέχρι σήμερα.

Για τη συγγραφή της Ιστορίας του Αναγνωστηρίου Αγιάσου με παρότρυναν αρκετοί αναγνωστηριακοί, οι οποίοι μάλιστα έθεσαν στη διάθεσή μου και ποικίλο ιστορικό υλικό. Ιδιαίτερο όμως στάθηκε το ενδιαφέρον του προηγουμένου και του τωρινού Διοικητικού Συμβουλίου και προπάντων του προέδρου Πάνου Πράτσου. Αισθάνομαι την υποχρέωση να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σ’ όλους, όσοι με βοήθησαν στο έργο μου, που μου το υπαγόρευσε, εκτός των άλλων, και η ηθική υποχρέωση που έχω απέναντι στον πνευματικό φάρο της Αγιάσου, στο Αναγνωστήριο» (Αθήνα, Μάιος 1975) σελ. 5.

Σύνολο σελ. 164 >>>>>>> Tο βιβλίο είναι αναρτημένο ολόκληρο, σε ψηφιακή μορφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://fliphtml5.com/ovew/zedn/basic/
Λέξεις - κλειδιά
Εικοστός αιώνας.
Λέσβος.
Σύλλογος / Σωματείο / Αδελφότητα / Λέσχη.
Ύστερη Οθωμανική περίοδος.