Pallottino, Prima Italia (1981)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Pallottino, Prima Italia (1981)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Κατάλογος Έκθεσης

Patrizia Aureli, Fede Berti, Massimo Pallottino, Sebastiano Tusa, et al, Prima Italia. Η ιταλική χερσόνησος της 1ης χιλιετίας π.Χ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς, Χαρίκλεια Κανελλοπούλου (εκδ. επιμ), Κωνσταντίνα Δελμούζου, Βασ. Αραβαντινός et al (μτφρ), (Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων και Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς, Αθήνα 1981)

Συλλογικό έργο
Ναι
Αρχική έκδοση
Τίτλος Α΄ Έκδ.
Prima Italia
Α΄ έκδ.: Εκδότης / Φορέας
(De Luca
Χρόνος Α΄ έκδ.
1981)
Στοιχεία

Από τα προλογικά που γράφει ο Νικόλαος Γιαλούρης, γενικός επιθεωρητής Αρχαιοτήτων (σσ. 15-16): «Η έκθεση ‘Prima Italia’, που οργανώνεται στο πλαίσιο των ιταλοελληνικών μορφωτικών σχέσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς [το 1981] παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργα τέχνης που μας δίνουν τόσο ζωντανή την εικόνα της καλλιτεχνικής εξέλιξης στην ιταλική χερσόνησο κατά την πολυκύμαντη και πλούσια σε εναλλαγές περίοδο από το 10ό μέχρι τον 1ο αιώνα π.Χ. Η Έκθεση αυτή αποτελεί γενναιόφρονη προσφορά της Ιταλίας προς την Ελλάδα για την ένταξη της τελευταίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ιταλοί συνάδελφοι αρχαιολόγοι συγκέντρωσαν καλλιτεχνήματα από είκοσι έξι μουσεία της χώρας τους, αντιπροσωπευτικά όλων των περιοχών της ιταλικής γης …».

Ακολουθεί η Εισαγωγή του καθηγητή Massimo Pallottino, πρ. του Ινστιτούτου Ετρουσκικών και Ιταλικών Σπουδών και προέδρου της Ιταλικής Επιστημονικής Επιτροπής, σσ. 17-26. Κατάλογος σσ. 27-143: Πρωτοπλαστική, Γεωμετρικός ρυθμός, Ανατολίζουσα τέχνη, Αρχαϊκή τέχνη, Επιδράσεις της κλασικής τέχνης, Ελληνιστική εποχή. Γλωσσάριο σ. 144. Χάρτες σσ. 145-149.

Λέξεις - κλειδιά
Αγγείο / Δοχείο.
Αδριατική.
Αρχαία ελληνική τέχνη.
Αρχαϊκή εποχή.
Αρχαιολογικό Μουσείο.
Γεωμετρική περίοδος.
Γλυπτό, γλυπτά.
Δυτική Μεσόγειος.
Ειδώλιο.
Ελληνιστική εποχή.
Εποχή Σιδήρου.
Ετρούσκοι.
Ιταλία.
Καμπανία, Ιταλία.
Κεραμική.
Κλασική εποχή.
Μεγάλη Ελλάδα / Magna Graecia.
Πειραιάς.
Σαρδηνία.
Σικελία.
Τυρρηνικό πέλαγος.
Φοίνικες, λαός.
Χάλκινα αντικείμενα.
Χάρτης.