Οικονομάκη - Παπαδοπούλου, Εκκλησιαστικά αργυρά (1980)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Οικονομάκη - Παπαδοπούλου, Εκκλησιαστικά αργυρά (1980)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο Τέχνης

Γιώτα Οικονομάκη - Παπαδοπούλου, Εκκλησιαστικά αργυρά τεύχος πρώτο, σειρά Για την προστασία των εκκλησιαστικών κειμηλίων (Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήνα 1980)

Στοιχεία

«… Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, μέσα στα περιορισμένα πλαίσια των δυνατοτήτων της, έχει ήδη αρχίσει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών, μια προσπάθεια για την καταγραφή (φωτογράφηση και καταλογογράφηση) των ιερών αντικείμενων με απώτερη προοπτική την έκδοση ενός πολυτόμου έργου. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος εντάσσεται και η σειρά «Για την προστασία των εκκλησιαστικών κειμηλίων», που εγκαινιάζεται με το τεύχος αυτό …» γράφει μεταξύ άλλων στον Πρόλογο ο Μητροπολίτης Ανδρούσης Αναστάσιος (Γιαννουλάτος), γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας τότε.

Τα κεφάλαια: «Είδη της εκκλησιαστικής αργυροχοΐας» σσ. 4-28, «Υλικά, τεχνικές και ποιότητα των έργων» σσ. 28-41, «Προστασία – συντήρηση – καταλογογράφηση» σσ. 41-45. Βιβλιογραφία σσ. 45-46. Τα κείμενα συνοδεύονται από 74 εικόνες (ασπρόμαυρες οι περισσότερες) και άλλες 9 εικόνες στο παράρτημα «Εικονογραφικό υλικό τεκμηριωτικό της τεχνικής» σ. 47. Τα περισσότερα παραδείγματα, για τα οποία γίνονται οι περιγραφές και οι αναλύσεις, είναι έργα του 18ου αιώνα που προέρχονται από το Σκευοφυλάκιο της Μονής του Θεολόγου στην Πάτμο και από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη. Παρουσιάζονται κειμήλια και από τις μονές των Μετεώρων καθώς και από τις μονές: Παναχράντου στην Άνδρο, Ευαγγελίστριας Σκοπέλου, Προδρόμου Σερρών Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων κ.ά. Σύνολο σελ. 48 (28 Χ 20 εκ) μαλακό εξώφυλλο.

Λέξεις - κλειδιά
Άνδρος.
Αργυροχοΐα.
Εκκλησιαστική τέχνη.
Επιγραφή, επιγραφές.
Ευαγγέλιο, ευαγγέλια.
Κειμήλια.
Μέση Οθωμανική περίοδος.
Μοναστήρια.
Μουσείο Μπενάκη.
Ορθόδοξες εκκλησίες.
Παραδοσιακή τέχνη.
Πάτμος.
Πολύτιμα αντικείμενα.
Πολύτιμοι λίθοι.