Φουτάκης, Μεθώνη και Ιστορία, Βενετία και Εξουσία (2017)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Φουτάκης, Μεθώνη και Ιστορία, Βενετία και Εξουσία (2017)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Παναγιώτης Φουτάκης, Η Μεθώνη και η Ιστορία, η Βενετία και η Εξουσία, (Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ, Αθήνα 2017)

ISBN / ISSN
ISBN 978-618-5209-21-6
Στοιχεία

Αυτή η μονογραφία για την καστρόπολη Μεθώνη αποτελεί μια διαδρομή από τον Όμηρο μέχρι τον 20ό αιώνα, αλλά η έμφαση δίνεται στην στην ενετική παρουσία. Αναδεικνύει κάποια θέματα που μέχρι τώρα ήταν στο ημίφως, όπως τα αρχαία τείχη και νομίσματα της καστρούπολης, τη διάρθρωση της ενετικής διοίκησής της, την ταυτοποίηση των 27 θυρεών και 18 ενετικών λιονταριών της, την ανακάλυψη του πραγματικού εντολοδόχου της λανθασμένα αποκαλούμενης «στήλης Morosini», την αποκατάσταση του ονόματός του καταχρηστικά λεγόμενου «πύργου Βιλλαρδουίνου», την εξέταση-ανάγνωση του τεκτονικού σήματος της κεντρικής πύλης, την εύρεση της ορθής ονομασίας του οκτάπλευρου πύργου του μώλου, ο οποίος εξακολουθεί να αποκαλείται με το τουρκικό του όνομα Μπούρτζι, και τον εντοπισμό της πραγματικής μορφής του παλιού λιμανιού. Όταν εξασφαλιστεί αναστηλωτικά η στερέωση του κάστρου, οι ανασκαφές θα φέρουν στο φως όσους θησαυρούς εξακολουθούν να κρύβονται στην πάλαι ποτέ πλούσια Μεθώνη. Άλλοι αποδεικνύοντας μια προνομιούχο εξέλιξη, άλλοι μαρτυρώντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Άλλοι θαμμένοι στη γη, άλλοι βυθισμένοι στη θάλασσα, αλλά όλοι κλεισμένοι στη φλύαρη σιωπή τους. Ο Χρόνος και ο Άνθρωπος μετατόπισαν και συσσώρευσαν τα χώματα, θάβοντας πολύτιμες μαρτυρίες του παρελθόντος. Η μανία της Φύσης έριξε κτίσματα κι έστειλε στο βυθό τα πλεούμενα που αγνόησαν τις ιδιοτροπίες της. Ό,τι γλίτωσε από τους σεισμούς, από τους κατακτητές, από τους αρχαιοκάπηλους, κούρνιασε κάτω από τα χώματα και τις πέτρες. Οι θησαυροί οι πιο πολύτιμοι είναι κατά βάθος οι θησαυροί που δεν γυαλίζουν αρκεί να υπάρχει η ευαισθησία που αποτιμά και η γνώση που μελετά... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα: Προλεγόμενα. Μεθώνη, μια μακραίωνη και ταραγμένη ιστορία: Αρχαίοι χρόνοι. Ορθή ονομασία: Πήδασος, Μοθώνη ή Μεθώνη. Τα τείχη της αρχαίας Μεθώνης. Ο πύργος της χρυσής τομής. Κατάταξη αρχαίων νομισμάτων Μεθώνης. Μεσαίωνας και Νεότεροι χρόνοι. Γραπτές αναφορές. Εικονογραφικές μαρτυρίες. Η ενετική διοίκηση του κάστρου. Κατάλογος των Ενετών αξιωματούχων της καστρούπολης.

Εραλδική κωδικολογία και προβληματική των οικοσήμων. Εραλδικές ταυτότητες Μεθώνης. Η γρανιτένια κολόνα da Canal, αποκαλούμενη στήλη Morosini. Ιστορικό και παραλλαγές στάσης του Λέοντα της Βενετίας. Ο Λέοντας της Γαλινοτάτης στη Μεθώνη. Η επιγραφή και το παρεκκλήσιο στη μεγάλη Πλατεία των Όπλων. Ο πύργος της Πλατείας των Όπλων, λεγόμενος πύργος Βιλλαρδουίνου.

Πύλη και τεκτονικό σήμα κεντρικής εισόδου. Λιμάνι και οκτάπλευρος πύργος Αγ. Νικολάου. Συνολική αποτίμηση εμβλημάτων του κάστρου. Παρουσίαση και χρονολόγηση των οχυρώσεων. Υστερόγραφο. Πίνακας σημαντικών χρονολογιών της καστρούπολης. Απεικονίσεις της Modon. Κατάλογος ονομάτων. Βιβλιογραφικές αναφορές.

Σύνολο σελ 498 (διαστάσεις 31x24 εκ) σκληρό εξώφυλλο
Λέξεις - κλειδιά
Αρχαιότητα.
Αρχιτεκτονική.
Ελλάδα.
Κάστρο.
Μεσαιωνική περίοδος.
Οθωμανική εποχή.
Οχυρώσεις.
Πελοπόννησος.
Φωτογραφικά Αρχεία.