Ποδάρας, Ρίζος, Αρτάκη (2014)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Ποδάρας, Ρίζος, Αρτάκη (2014)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Κων. Μακρής, Ιπποκράτης Μακρής, Πέτρος Ποδάρας, Ιωάννης Ρίζος, Αρτάκη. Σύντομη ιστορία βασισμένη στο συγγραφικό έργο των Κωνσταντίνου και Ιπποκράτους Μακρή, Π. Ποδάρας, Ι.Ρίζος (εκδ. επιμ.), σειρά Κυζικος 1, (Σειρά εκδόσεων Κύζικος, Αθήνα 2014)

Συλλογικό έργο
Ναι
ISBN / ISSN
ISBN 978-960-93-5807-1
Στοιχεία

«Φέρνοντας στο φως το έργο του Κ. Μακρή (1850-1920), με τις συμπληρώσεις του γιου του Ιπποκράτη (1883-1967), οι δύο φιλόπονοι επιμελητές των χειρογράφων τους δεν μας προσφέρουν μόνο ένα αξιανάγνωστο βιβλίο, αλλά μαζί κι ‘ένα έξοχο δείγμα μικροϊστορίας που παρακολουθεί την καθημερινότητα και τις επιτεύξεις μιας εύρωστης ελληνικής κοινότητας της Μικράς Ασίας από την αρχαιότητα μέχρι την καταστροφή του 1922 και την εγκατάσταση των προσφύγων της στη Νέα Αρτάκη…. Ο Ιω. Ρίζος και ο Π. Ποδάρας εργάστηκαν υποδειγματικά: οργάνωσαν το υλικό του βιβλίου ξεδιαλέγοντας από ένα ευρύτερο σώμα τα αποσπάσματα εκείνα που αναφέρονταν ειδικά στην Αρτάκη, εμπλούτισαν το κείμενο με αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό, πρόσθεσαν υποσημειώσεις, παραρτήματα και επεξηγηματικά βιογραφικά σημειώματα, φωτίζοντας ιδανικά τη ζωή μιας από τις πολλές χαμένες παρτίδες». Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου 

Είναι απαραίτητο να προσθέσουμε ότι η Αρτάκη ονομάζεται στα τουρκικά Ερντέκ / Erdek. Βρίσκεται στη ΝΔ πλευρά της Αρτακηνής ή Κυζικηνής Χερσονήσου / τ. Kapıdağ Yarımadası και σε μικρή απόσταση από τα ερείπια της αρχαίας και βυζαντινής Κυζίκου / τ. Aydıncıḳ, στη νότια πλευρά της Θάλασσας του Μαρμαρά / τ. Marmara Denizi. Η περιοχή ανήκει στον σύγχρονο Νομό Μπαλίκεσιρ / Balıkesir ili, που καλύπτει μεγάλο μέρος της ΒΔ Ασιατικής Τουρκίας. Αυτά, για να μπορεί κανείς να εντοπίσει την κωμόπολη Αρτάκη σε σύγχρονους χάρτες ή να την αναζητήσει στο Ιντερνέτ. Η Νέα Αρτάκη, όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες από τη μικρασιατική Αρτάκη, βρίσκεται στην Εύβοια. Απέχει 10 χλμ Β της Χαλκίδας.

Λέξεις - κλειδιά
Βιογραφία.
Εύβοια.
Θάλασσα του Μαρμαρά / Προποντίδα.
Ιατρική.
Λιμάνι.
Μητρόπολη Κυζίκου.
Μικρασιατικός ελληνισμός.
Οθωμανική εποχή.
Οικισμός.
Οίκος, οικογένεια.
Πόλεμος.
Πρόσφυγες.
Ρωμαίικη Κοινότητα Κωνσταντινουπόλεως.
Ύστερη Οθωμανική-Μεταβατική περίοδος.
Φωτογραφικά Αρχεία.
Χειρόγραφα.
Χερσόνησος Αρτάκης / Κυζικηνή Χερσόνησος / Αρκτόνησος.