Ζεγκίνης, Ο Μπεκτασισμός στη Δ. Θράκη (1988)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Ζεγκίνης, Ο Μπεκτασισμός στη Δ. Θράκη (1988)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Ευστράτιος Χ. Ζεγκίνης, Ο Μπεκτασισμός στη Δ. Θράκη. Συμβολή στην ιστορία της διαδόσεως του Μουσουλμανισμού στον ελλαδικό χώρο (Institute for Balkan Studies, Θεσσαλονίκη / Thessaloniki 1988)

Στοιχεία

«... Έχοντας ως κύρια επιδίωξη να συμβάλουμε στην κάλυψη των κενών που παρουσιάζονται στην επιστημονική έρευνα, σχετικά με τη διάδοση του μουσουλμανισμού στον Ελλαδικό χώρο, επιχειρούμε στη μελέτη μας αυτή τη διερεύνηση του ρόλου που διαδραμάτισε ο Μπεκτασισμός ως ιδεολογία και ως οργανωμένο τάγμα στην προσπάθεια των Οθωμανών Τούρκων για την κατάκτηση της Θράκης και τη δραστηριοποίηση του μουσουλμανισμού στο χώρο αυτό. (...) Ύστερα από επίμονες προσπάθειες κατορθώσαμε να επωφεληθούμε από τις πηγές που έχουν εκδοθεί και, σε ορισμένες περιπτώσεις, και από τις ανέκδοτες τουρκικές αρχειακές πηγές, καθώς επίσης και από την τουρκική και τη διεθνή βιβλιογραφία, η οποία αναφέρεται στη δομή και την οργάνωση του μπεκτασικού τάγματος. Ταυτόχρονα συγκεντρώσαμε, μελετήσαμε και αξιολογήσαμε τα μπεκτασικά μνημειακά υπολείμματα, τα οποία βρίσκονται στα διάφορα σημεία της Δ. Θράκης και παρακολουθήσαμε από πολύ κοντά τις λατρευτικές εκδηλώσεις και πολλά άλλα έθιμα, τα οποία συνυφαίνουν τη μυστηριακή ζωή των Μπεκτασήδων». (Από την Εισαγωγή αυτού του εξαιρετικά ενδιαφέροντος μελετήματος σσ. 17-19)

Περιεχόμενα: Βραχυγραφίες. Πρόλογος. Εισαγωγή. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'. Ο Χατζή Μπεκτάς και το τάγμα των Μπεκτασήδων σσ. 21-49. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'. Η εκκλησιαστική κατάσταση στη Θράκη πριν από την τουρκική κατάκτηση (1261-1361) σσ. 51-75. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'. Η διάδοση του Μπεκτασισμού στη Θράκη σσ. 77-127. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ'. Ένταση στις σχέσεις οθωμανικού κράτους και Μπεκτασήδων σσ. 129-154. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε'. Οι επιπτώσεις της θρησκευτικής πολιτικής των σουλτάνων στους Χριστιανούς της Θράκης σσ. 155-174. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ'. Τεκέδες, παρεκκλήσια και υπαίθριοι τάφοι Μπεκτασήδων αγίων σσ. 175-230. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ'. Φιλικές σχέσεις και κοινά λαϊκά θρησκευτικά έθιμα Χριστιανών και Μπεκτασήδων της Θράκης σσ. 231-243. Συμπεράσματα σσ. 245-246.

Summary σσ. 246-249. Βιβλιογραφία σσ. 251-260. Ευρετήριο σσ. 261-270. Πίνακες (Τοπωνύμια, Χαρτογραφήματα, Φωτ) σσ. 271-313. Σύνολο σελ. 314 (διαστάσεις 24Χ17 εκ) μαλακό εξώφυλλο. Το βιβλίο επανεκδόθηκε το 2001 από τις εκδόσεις Πουρναράς, Θεσσαλονίκη.
Λέξεις - κλειδιά
Αγροτοκτηνοτροφική κοινωνία.
Αδριανούπολις / Αδριανούπολη / Edirne.
Αρχεία.
Βογόμιλοι.
Βυζαντινές πηγές.
Βυζαντινές πόλεις.
Βυζαντινοί.
Γαζή Εβρενός / Gazi Evrenos.
Διδυμότειχο.
Δοβρουτσά / Ντομπρουτζά.
Δυτική Θράκη.
Έβρος, Νομός Έβρου.
Εξισλαμισμός.
Θράκη.
Ισλαμικά δόγματα.
Ισλαμικός μυστικισμός.
Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός.
Καταστροφή μνημείων.
Κλήρος, κληρικοί.
Κομοτηνή.
Μπεκτασί / Μπεχτασίδες.
Μυστικιστικές δοξασίες.
Ξάνθη, Νομός Ξάνθης.
Οθωμανικά Βαλκάνια.
Οθωμανικά μνημεία.
Οθωμανικές πηγές.
Οθωμανική εποχή.
Οθωμανοί σουλτάνοι.
Οθωμανοί Τούρκοι.
Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Πομάκος / Πομάκοι.
Πρώιμη οθωμανική Θράκη.
Ροδόπη ορ. / Rodopi planina.
Ροδόπη, Νομός Ροδόπης.
Τεκκές / τεκές.
Τελετουργίες.
Τουρκικά Αρχεία.
Ύστερη Βυζαντινή περίοδος, Παλαιολόγεια.
Φωτογραφικά Αρχεία.
Χωριό / Οικισμός.