Ο Νομός Κιουστεντίλ / Oblast Kyustendil και οι εννέα δήμοι που τον απαρτίζουν
[Χάρτες]

Kyustendil_Oblast_map_01.png
Τίτλος χάρτη
Ο Νομός Κιουστεντίλ / Oblast Kyustendil και οι εννέα δήμοι που τον απαρτίζουν
Είδος
Είδος
Διοικητικός.
Περιγραφή
Ο παραμεθόριος Νομός Κιουστεντίλ / Oblast Kyustendil, που έχει εμβαδόν 3.084 τετρ. χλμ, καταλαμβάνει ένα μέρος του δυτικού άκρου της Βουλγαρίας, καθώς και της λεκάνης του διακρατικού ποταμού Στρυμόνα / βουλγ. Struma, ο οποίος κατεβαίνει από τα μέρη της Σόφιας και εκβάλλει στο Βόρειο Αιγαίο. Στα βόρεια, ο Νομός Κιουστεντίλ συνορεύει με τον Νομό Πέρνικ (β. Oblast Pernik), στα βορειοανατολικά και ανατολικά με τον Νομό Σόφιας (β. Sofiyska Oblast), στην επικράτεια του οποίου ανήκει και η ανεξάρτητη διοικητική ενότητα του Μητροπολιτικού Δήμου της Σόφιας / β. Oblast Sofia-grad (με ανοιχτό κόκκινο στο χαρτηγράφημα). Στα νότια ο Νομός Κιουστεντίλ συνορεύει με τον Νομό Μπλαγκόεβγκραντ (β. Oblast Blagoevgrad), ο οποίος τον χωρίζει από την ελληνική επικράτεια. Δεν έχει σύνορα λοιπόν με την Ελλάδα, αλλά με δύο άλλες βαλκανικές χώρες: στα Δ-ΒΔ με τη Σερβία και στα Δ-ΝΔ με τη Βόρεια Μακεδονία.
Ο νομός απαρτίζεται από εννέα δήμους (βουλγ. obshtini) και 182 οικισμούς. Έδρα του νομού είναι η πυκνοκατοικημένη πόλη Κιουστεντίλ, στον ομώνυμο δήμο, που καταλαμβάνει το δυτικότερο άκρο του νομού και μεγάλο μέρος της ομώνυμης πεδιάδας. Ο Δήμος Κιουστεντίλ (β. Kyustendil obshtina) είναι κυριολεκτικά παραμεθόριος και απέχει 130 χλμ από τα Σκόπια, πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας.
Οι άλλοι οκτώ επαρχιακοί δήμοι του νομού είναι οι: Boboshevo obshtina, Bobov dol obshtina, Dupnitsa obshtina (η πόλη Ντούπνιτσα, έδρα του ομώνυμου δήμου, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού κι είναι σχεδόν πάνω στον αυτοκινητόδρομο Ε79), Kocherinovo obshtina, Nevestino obshtina, Rila obshtina (όπου και η Μονή της Ρίλας), Sapareva Banya obshtina, Treklyano obshtina (αυτός βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα του νομού).
Σειρά χάρτη
Νομοί και δήμοι της Βουλγαρίας
Λέξεις - Κλειδιά
Βουλγαρία.
Χάρτης.