Χατζηκωνσταντίνου, Χαρτογραφώντας τη Σμύρνη Α (Θεσσαλονίκη 2020)
[Οπτικοακουστικό υλικό]

Τίτλος
Χατζηκωνσταντίνου, Χαρτογραφώντας τη Σμύρνη Α (Θεσσαλονίκη 2020)
Υπότιτλος
Μία ημερίδα αφιερωμένη στην ιστορική, κοινωνική και πολεοδομική εξέλιξη της «άπιστης» λιμανούπολης του Λεβάντε τα τελευταία εξακόσια χρόνια
Μέρος Πρώτο Α: Καλωσόρισμα από τη Μαριάννα Κορομηλά, υπεύθυνη του Αρχείου της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα
Είδος
Audio-visual / Οπτικοακουστικό
Χαρακτηρισμός
Χαρακτηρισμός
Διάλεξη.
© ΑΠΑΝ
Ναι
©:
ΑΧΧ / ACH
Χρόνος εγγραφής
8/2/2020
Γλώσσες
Ελληνικά
Διάρκεια
10' 30''
Θέμα / Σύνοψη / Τόποι
Αντί να κάνουμε μία σειρά από 3 ή 4 διαλέξεις αφιερωμένες σε ένα θέμα, όπως οργανώνει η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα εδώ και 35 χρόνια τους κύκλους διαλέξεων, η πανοραμική ομάδα της Θεσσαλονίκης τόλμησε την οργάνωση μίας ολόκληρης ημέρας αφιερωμένης στη Σμύρνη. Ο μελετητής και έμπειρος ομιλητής Αχιλλέας Χατζηκωνσταντίνου ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στην πρόσκληση και έτσι πραγματοποιήθηκε αυτή η χορταστική, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αλλά και ασυνήθιστη, ημερίδα με θέμα την ιστορική, κοινωνική και πολεοδομική εξέλιξη της ξακουστής λιμανούπολης του Λεβάντε τα τελευταία εξακόσια χρόνια (14ος αιώνας-αρχές 21ου αιώνα). Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε το πλουσιότατο εικονογραφικό υλικό (χάρτες και χαρτογραφήματα, σχέδια, χαρακτικά, πίνακες, επιστολικά δελτάρια και φωτογραφίες), μεγάλο μέρος του οποίου είναι ανέκδοτο ή σπάνιο ή και κατασκευασμένο ειδικά για την έκδοση του δίτομου έργου των Γιώργου Πουλημένου και Α. Χατζηκωνσταντίνου, «Η Προκυμαία της Σμύρνης. Ανιχνεύοντας ένα σύμβολο προόδου και μεγαλείου» (που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καπόν τον Δεκέμβριο του 2018).
Η ερασιτεχνική βιντεοσκόπηση της Ημερίδας έγινε από τον γιατρό Τάσο Ναούμη και, παρά τις δυσκολίες –ήχος, φως, ταυτόχρονη προβολή του power point κλπ–, το αποτέλεσμα είναι μάλλον ικανοποιητικό.
Για λόγους ψηφιακής χωρητικότητας, χωρίσαμε το βιντεοσκοπημένο υλικό σε επτά μέρη: Μέρος Πρώτο, Α: Καλωσόρισμα από τη Μαριάννα Κορομηλά, υπεύθυνη του Αρχείου της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα. Α1 και Α2: Σμυρναιογραφία, 14ος-19ος αιώνας. Μέρος Δεύτερο, Β1 και Β2: Η Σμύρνη των καρτ-ποστάλ. Ιστορίες από το Και. Μέρος Τρίτο: Το τέλος της χρυσής εποχής. Η τριετία 1919-1922. Η Καταστροφή. Μέρος Δ: Ξεδιπλώνοντας το οικοδομικό Ανάπτυγμα της σμυρναϊκής Προκυμαίας, ένα υπό κλίμακα ψηφιακό έργο των Γ. Πουλημένου και Α. Χατζηκωνσταντίνου.
Εδώ θα παρακολουθήσετε το Πρώτο Μέρος, Α: Καλωσόρισμα. Τα άλλα έξι μέρη είναι συνδεδεμένα στο Συνοδευτικό Υλικό αυτής της Ταυτότητας <<<<<<<<<
Ομιλητής
Μαριάννα Κορομηλά
Λέξεις - Κλειδιά
Θεσσαλονίκη.
Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα.
Σμύρνη / İzmir.
Σύγχρονη εποχή.