Σβορώνος, Ανάλεκτα νεοελληνικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας (1982)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Σβορώνος, Ανάλεκτα νεοελληνικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας (1982)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Νίκος Γ. Σβορώνος, Ανάλεκτα νεοελληνικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας, Ξενοφών Γιαταγάνας (εκδ. επιμ., πρόλογος), σειρά Ιστορική Βιβλιοθήκη, (εκδόσεις Θεμέλιο, Αθήνα 1982)

Στοιχεία

Ο Ν. Γ. Σβορώνος γράφει στο Προλογικό σημείωμα: «Η συγκέντρωση σ' έναν τόμο μερικών παλαιότερων και νεότερων κειμένων μου οφείλεται στην επιμονή ορισμένων φίλων και στην πρωτοβουλία του Ξενοφώντα Γιαταγάνα, που φρόντισε για τη μετάφραση όσων είχαν γραφεί γαλλικά και για τη συνολική τους παρουσίαση. Τα περισσότερα, γραμμένα επ' ευκαιρία, δεν έχουν άλλη αξίωση από το να θέσουν ορισμένα ερωτήματα που απασχόλησαν και εξακολουθούν να απασχολούν το συγγραφέα του στις επιστημονικές του αναζητήσεις. Παρουσιάζονται εδώ με την ελπίδα ότι οι σκέψεις που αναπτύσσουν ή υποβάλλουν μπορούν ίσως να αποτελέσουν αφορμή, σε άλλους νεότερους, να εμβαθύνουν την έρευνα και να προχωρήσουν στη λύση των προβλημάτων που θέτουν. Η δημοσίευση σ' έναν τόμο των κειμένων αυτών ήταν παλιά επιθυμία του αξέχαστου φίλου Μίμη Δεσποτίδη. Ας θεωρηθεί μικρό μνημόσυνο για τον πρόωρο χαμό του». Περιλαμβάνονται 27 κείμενα του μεγάλου ιστορικού, πολλά από τα οποία αδημοσίευτα ή δυσεύρετα, και καλύπτουν πάνω από τριάντα χρόνια επιστημονικής παραγωγής. Στο τέλος του τόμου υπάρχει αναλυτικός Βιβλιογραφικός Κατάλογος, τον οποίο συνέταξε ο Κώστας Γ. Τσικνάκης. Περιλαμβάνονται 155 δημοσιεύματα από το 1937 μέχρι και το 1982.

Περιεχόμενα: Ν. Γ. Σβορώνος, Προλογικό σημείωμα σ. 11. Ξενοφών Γιαταγάνας, Εισαγωγή σσ. 13-17. Α'. ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ σσ. 19-91. Β'. ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ σσ. 93-196. Γ'. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ σσ. 197-309. Δ'. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ σσ. 311-378. Ε'. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ σσ. 379-432 (περιλαμβάνεται το κείμενο της διάλεξης με θέμα «Παράδοση και ελληνική ταυτότητα» σσ. 387-391). ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ Ν. ΣΒΟΡΩΝΟΥ (σύνταξη Κώστας Γ. Τσικνάκης) σσ. 433-451. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ σ. 433. Σύνολο σελ. 456 (διαστάσεις 21x14) μαλακό εξώφυλλο.

Λέξεις - κλειδιά
Αγώνας 1821.
Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Βυζαντινή εποχή.
Ελλάδα οθωμανική.
Ελλάδα, 19ος αι..
Ελλάδα, Βυζαντινή περίοδος.
Ελλάδα, σύγχρονη.
Έλληνας / Έλληνες.
Ελληνική γλώσσα.
Ελληνισμός.
Ιδεολογία.
Ρωμαϊκή εποχή.
Σβορώνος Νίκος, ιστορικός.
Φραγκοκρατία.