Κορομηλά, Ταξίδια στην Ανατολή. Συρία 1986: Ουγκαρίτ, το κοσμοπολίτικο προϊστορικό κέντρο της Αν. Μεσογείου
[Οπτικοακουστικό υλικό]

Τίτλος
Κορομηλά, Ταξίδια στην Ανατολή. Συρία 1986: Ουγκαρίτ, το κοσμοπολίτικο προϊστορικό κέντρο της Αν. Μεσογείου
Υπότιτλος
Ταξιδεύοντας στον χώρο και τον χρόνο. Ταξίδια στην Ανατολή. Μέρος Πρώτο: Γνωριμία με την Συρία
Είδος
Audio / Ακουστικό
© ΑΠΑΝ
Ναι
Χρόνος εγγραφής
1986
Γλώσσες
Ελληνικά
Διάρκεια
59΄30΄΄
Θέμα / Σύνοψη / Τόποι
Όταν βρέχει στη Δαμασκό, τις σπάνιες ημέρες, τα πάντα πλημμυρίζουν. Κι αν είσαι ξένος, δεν έχεις πού να πας. Αυτά, βέβαια, τα παλαιά χρόνια όταν η Συρία βρισκόταν ακόμα σε προτουριστικό στάδιο και η συριακή κοινωνία, ακόμα και στην πρωτεύουσα, σε προκαταναλωτικό στάδιο. Τι κάνεις λοιπόν; Χώνεσαι στο Μουσείο. Το πελώριο Εθνικό Μουσείο της Δαμασκού με τα αμέτρητα και πολυτιμότατα εκθέματα που καλύπτουν χιλιάδες χρόνια και δεκάδες φάσεις του πολιτισμού. Τη δεκαετία του 1980, υπήρχαν ημέρες που ψυχή δεν επισκεπτόταν το μισοσκότεινο Μουσείο.
Παρά το κρύο, εφόσον το κτήριο δεν διέθετε θέρμανση, η ατμόσφαιρα απέπνεε κάποια μυστικιστική μαγεία. Η Κορομηλά βρίσκει σε μια αίθουσα έναν φύλακα καθισμένο δίπλα σε ένα μαγκάλι. Γύρω, ελεφαντοστέινα αντικείμενα λεπτότατης τέχνης, λυράρηδες και λιονταράκια, ανάγλυφοι λωτοί και φοινικόκλαδα, ένα λυχνάρι με τη μορφή πάπιας, ομορφιά. Εδώ στεγάζεται μέρος της συλλογής ευρημάτων από την προϊστορική Ουγκαρίτ. Εξωπραγματικές καταστάσεις. Ο φύλακας «παίρνει από το χέρι» την Ελληνίδα επισκέπτρια και την ταξιδεύει στα συριακά παράλια της 2ης π.Χ. χιλιετίας. Ουγκαρίτ ονομαζόταν η σημαντικότερη λιμανούπολη της Ανατολικής Μεσογείου. Ουγκαρίτ, κοντά στο μικρό χωριό Ras Shamra. Στα βορειότατα παράλια της Συρίας, μερικά χιλιόμετρα βορειότερα από τη Λατάκια (την αρχαιοελληνική Λαοδίκεια), το μεγαλύτερο λιμάνι της σύγχρονης Συρίας.
Ουγκαρίτ. Κάτι ανάλογο με το Χονγκ Κογκ πριν από 3.500 χρόνια. Όλες οι μεγάλες και οι περιφερειακές δυνάμεις χρειάζονταν ένα τέτοιο παραθαλάσσιο κέντρο. Μεσοποτάμιοι, Ασσύριοι, Χετταίοι, Αιγύπτιοι, Σύριοι, Κύπριοι, αλλά και Μυκηναίοι, όλοι διατηρούσαν από μια μικρή ή μεγαλύτερη συνοικία εδώ, για να εμπορεύονται, να έρχονται σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, να εξάγουν και να εισάγουν προϊόντα. Για αυτό και όλη αυτή η δυναμική οδήγησε τους Ουγκαριτινούς σε μια σπουδαία εφεύρεση. Ένα πρώιμο «αλφάβητο» με το οποίο θα μπορούσαν οι λογιστές τους, οι φοροεισπράκτορες, οι άνθρωποι του βασιλιά, να συνεννοούνται με τα μέλη όλων των κοιντήτων της κοσμοπολίτικης και ημιαυτόνομης Ουγκαρίτ. Τα πρώτα σκαλίσματα σε ένα μικρό κομματάκι πηλό εκτίθενται στην Αίθουσα της Ουγκαρίτ στο Μουσείο της Δαμασκού. Τα φωτίζει το μαγκάλι του ηλικιωμένου φύλακα. Αυτός κινείται ανάμεσα στον χρόνο. Το παραμύθι αρχίζει.
>>>>> Στο Συνοδευτικό Υλικό θα βρείτε κι άλλες εκπομπές της σειράς «Γνωριμία με τον κόσμο της ανατολικής μεσογειακής λεκάνης, μέρος πρώτο: Συρία» που έγιναν το 1986 στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας σειράς «Ταξιδεύοντας στον χώρο και τον χρόνο». >>>>> Δείτε και Εικονογραφικό υλικό, Φωτ, Χάρτες κλπ <<<<<
Παραγωγός / Παραγωγή
Μ. Κορομηλά για το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ το 1986
Κείμενα
Κείμενα, επί τόπου έρευνα και ηχογραφήσεις, μουσικές επιλογές, παραγωγή και παρουσίαση Μαριάννα Κορομηλά
Ομιλητής
Μαριάννα Κορομηλά
Λέξεις - Κλειδιά
Αλιεία, αλιεύματα.
Ανατολικές λατρείες.
Ανατολική Μεσόγειος.
Ανθρωπολογία.
Αρχαιολογικό Μουσείο.
Δαμασκός.
Εμπόριο.
Εποχή Χαλκού.
Κύπρος.
Λιμάνι.
Μεσοποταμία.
Ουγκαρίτ / Ras Shamra.
Πήλινα σκεύη.
Προϊστορική εποχή.
Προϊστορική Μέση Ανατολή.
Προϊστορική Συρία.
Προϊστορική τέχνη.
Προϊστορικός οικισμός.
Συρία ΒΔ.
Φαραώ.
Φοίνικες, λαός.
Φοινίκη.