Μπίρης, Αθήναι 19ος -20ός αι. (1966, 1999)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Μπίρης, Αθήναι 19ος -20ός αι. (1966, 1999)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Κώστας Η. Μπίρης, Αι Αθήναι, από του 19ου εις τον 20όν αιώνα, (Εκδοτικός οίκος Μέλισσα, τέταρτη έκδοση Αθήνα 1999)

ISBN / ISSN
ISBN 960-204-026-2
Αρχική έκδοση
Α΄ έκδ.: Εκδότης / Φορέας
Κώστας Η. Μπίρης,
Τόπος Α΄ έκδ.
Αθήνα
Χρόνος Α΄ έκδ.
1966
Στοιχεία

Ο μηχανικός και πολεοδόμος Κώστας Μπίρης (1899-1980), ένας από τους δεκαεπτά πρώτους σπουδαστές της νεοϊδρυμένης Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου, μαθητής του Ερνέστου Εμπράρ (Ernest Hébrard) κι αργότερα βοηθός του στον επανασχεδιασμό του κέντρου της Θεσσαλονίκης μετά την Πυρκαγιά, διορίστηκε το 1925 τμηματάρχης Σχεδίου Πόλεως των Αθηνών και διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων. Ο άοκνος μελετητής της πολεοδομικής εξέλιξης της Αθήνας, ο άνθρωπος που γνώριζε την ελληνική πρωτεύουσα καλύτερα από κάθε άλλον και υπήρξε η ψυχή του Σχεδίου Ανασυγκρότησής της στον Μεσοπόλεμο και αμέσως μετά την Κατοχή, αγωνιζόμενος με όλες του τις δυνάμεις για να υιοθετηθούν καλά σχεδιασμένα πολεοδομικά προγράμματα και να αποτραπούν διάφορα αναπτυξιακά τέρατα, διατήρησε τη θέση του στον Δήμο έως το 1965. Η Αθήνα του οφείλει πάρα πολλά και στο πεδίο του σχεδιασμού της και στο πεδίο της ιστορικής έρευνας. Το σύγγραμμά του για την Αθήνα του 20ού αιώνα (Αι Αθήναι, 1930-1966, γράφει ο τίτλος στη ράχη του βιβλίου) είναι θεμελιώδες έργο.

Από το εσώφυλλο της επανέκδοσης του 1999: «Το παρόν σύγγραμμα, εκτός του ιστορικού περιεχομένου του, αποτελεί την προσωπική μαρτυρία του Κώστα Μπίρη, ο οποίος, υπό την μακρόχρονη υπηρεσιακή του ιδιότητα, στάθηκε αντιμέτωπος απέναντι σ’ εκείνες τις ετερόκλιτες πρακτικές που καθόρισαν τελικά την σημερινή πολεοδομική εικόνα της πρωτεύουσας. Κατέγραψε δε σ’ αυτό τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που ο ίδιος πρότεινε, ορισμένες από τις οποίες εφαρμόστηκαν, για να αποδειχθούν σήμερα αποφασιστικής σημασίας στην προσπάθεια αποσυμφορήσεως της Αθήνας. Η ανάγκη της επανεκδόσεως του παρόντος συγγράμματος έχει επισημανθεί εδώ και αρκετά χρόνια, όταν αυτό με την πρώτη του εμφάνιση είχε αναγνωρισθεί ως το θεμελιακό έργο για την πολεοδομική, αρχιτεκτονική και κοινωνική εξέλιξη της νεώτερης Αθήνας.»

>>>>>>>>>>>>>>>> Αναλυτικά Περιεχόμενα, Προλογικά σημειώματα της έκδοσης και επανέκδοσης, καθώς και μια παρουσίαση για τον Κ. Μπίρη «Ο συγγραφέας και το έργο του», όπου και η πλουσιότατη εργογραφία του, θα βρείτε στο pdf που φτιάξαμε: Μπίρης, Αθήναι 19ος -20ος αι. (1966-1999) Περιεχόμενα, Βίο (σύνδεση στο Συνοδευτικό Υλικό, Κείμενα) <<<<<<<<<<<<<<
Λέξεις - κλειδιά
Αγορά.
Αθήνα, σύγχρονη.
Ακρόπολις Αθηνών.
Αναστηλώσεις.
Αρχαία Αθήνα.
Αρχαιότητες.
Αρχιτέκτονες.
Αρχιτεκτονική.
Βαυαροί.
Βιβλιοθήκη.
Βυζαντινά μνημεία.
Δέκατος ένατος αιώνας.
Εικοστός αιώνας.
Εκκλησιαστικά κτίσματα.
Καταστροφή μνημείων.
Κλεάνθης Σταμάτης, αρχιτέκτονας.
Όθων της Ελλάδος.
Οθωνική περίοδος.
Οικοδομή / Κτήριο / Κτίσμα.
Παλάτι, παλάτια.
Πολεοδομική οργάνωση.
Σύγχρονη εποχή.
Ύδρευση.
Υποδομές.