Κατσαδωράκης, Στο δάσος της Δαδιάς (2019)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Κατσαδωράκης, Στο δάσος της Δαδιάς (2019)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Στο δάσος της Δαδιάς. Άνθρωποι, τοπία και καρτάλια (έκδοση του WWF Ελλάς, Αθήνα 2019)

ISBN / ISSN
ISBN13: 978-960-7506-36-8
Στοιχεία

Ο βιολόγος Γιώργος Κατσαδωράκης, επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών από το 1991 και επιστημονικός σύμβουλος του ελληνικού τμήματος του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF Ελλάς) από το 1997 έως το 2018, έζησε και δούλεψε ως ειδικός σε θέματα Ορνιθολογίας, διαχείρισης υγροτόπων και προστατευμένων περιοχών, οκτώ χρόνια στο δάσος της Δαδιάς (2002-2010).

Από το Εισαγωγικό σημείωμα αυτής της έκδοσης (που είναι το 14ο βιβλίο του) αντιγράφουμε δυο αποσπάσματα: «Ξεκίνησα να γράψω το βιβλίο αυτό ψάχνοντας να βρω τις δικές μου απαντήσεις στο ερώτημα γιατί συναντάται αυτή η τεράστια ποικιλία αρπακτικών πουλιών στο δάσος της Δαδιάς. Στην πορεία κατάλαβα ότι δεν θα μπορέσω ποτέ να βρω επαρκείς απαντήσεις, αν δεν μάθω περισσότερα για την ιστορία του ανθρώπου στην άγνωστη αυτή εσχατιά της ελληνικής γης. Τα λίγα και διάσπαρτα ιστορικά στοιχεία που ανακάλυψα δώθε-κείθε ήταν η αφορμή για να συνειδητοποιήσω ότι όχι μόνο πολύ λίγα πράγματα υπάρχουν δημοσιευμένα για την ιστορία αυτού του τόπου, αλλά επιπλέον ότι αυτή εν μέρει ερμηνεύεται σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα και από τα φυσικά του χαρακτηριστικά: τη γεωγραφική του θέση, το ανάγλυφο, τη γεωλογία, τα τοπία της ευρύτερης περιοχής με τη σχετική θέση των διαφόρων οικισμών, και τη γειτονία με τον ποταμό Έβρο.

Ας έχει λοιπόν ο αναγνώστης στο μυαλό του ότι κατά κύριο λόγο αυτό είναι ένα βιβλίο γεωγραφικό, γραμμένο από έναν βιολόγο και σε καμιά περίπτωση δεν έχει αξιώσεις ιστορικού συγγράμματος. Δεν είμαι ιστορικός, δεν έκανα εξαντλητική έρευνα των πρωτογενών ή δευτερογενών πηγών. Απλώς εντόπισα δημοσιευμένα κείμενα, ξεχώρισα τα κομμάτια που με ενδιέφεραν και τα ενέταξα στο βιβλίο, επιχειρώντας να αποδώσω μια συνολική εικόνα για την ιστορία της περιοχής, επειδή συνειδητοποίησα ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ως σήμερα. [...] Κίνητρο και ενδιαφέρον μου είναι η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο, τη φύση και το τοπίο στις περιοχές της υπαίθρου που ακόμα διατηρούν αμεσότερη αλληλεξάρτηση με το φυσικό περιβάλλον. […]» αμεσότερη αλληλεξάρτηση με το φυσικό περιβάλλον. […]»

Περιεχόμενα. Εισαγωγικό σημείωμα. Ο χώρος και τα καρτάλια. Η ιστορία του δάσους: ο αέναος πόλεμος ανάμεσα στα τσάμια και τις μισιές. Δέντρα και καρτάλια. Φίδια, σαύρες και χελώνες. Ο ρόλος της πτηνοτροφίας. Βράχος και πεύκο: η γεωλογία γράφει ιστορία. Η συνέχεια της κατοίκησης: από τα πολύ παλιά χρόνια έως τις αρχές του 17ου αιώνα. Η σημασία της γεωγραφικής θέσης για τα καρτάλια και για τον άνθρωπο. Η περίοδος των μεγάλων δημογραφικών, πολιτικών και οικονομικών αλλαγών. Τα σημερινά χωριά. Τα ξαναπήρε η φύση, τα σκέπασε το δάσος κι η λήθη. Μεσοπόλεμος, Πόλεμος, Αντίσταση, Εμφύλιος. Η περίοδος των μεγάλων περιβαλλοντικών αλλαγών. Η εποχή των καρταλιών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το παρόν και το μέλλον.

Σημειώσεις. Προέλευση φωτογραφιών. Σύντομο βιογραφικό. Ευχαριστίες. Η έκδοση συνοδεύεται από πλούσιο εικονογραφικό υλικό, μέρος του οποίου προέρχεται από φωτογραφικά αρχεία. Σύνολο σελ. 228 (διαστάσεις 26 Χ 21 εκ) σκληρό ή μαλακό εξώφυλλο.

Λέξεις - κλειδιά
Αετός.
Αιγαίο ΒΑ.
Αρπακτικά πουλιά.
Βαλκάνια.
Βουλγαρική Κατοχή.
Βυζαντινά κατάλοιπα.
Γερμανική Κατοχή.
Γεωγραφία.
Γεωμορφολογία.
Δάσος.
Έβρος ποταμός.
Έβρος, Νομός Έβρου.
Εθνολογία.
Εικοστός πρώτος αιώνας.
Ελληνική φύση.
Ελληνικός Εμφύλιος.
Ζώο, ζώα.
Θράκη.
Θρακιώτες.
Καθημερινή ζωή.
Κτηνοτροφική κοινωνία.
Οικισμός.
Πανηγύρι.
Ροδόπη ορ. / Rodopi planina.
Σαρακατσάνοι.
Σουφλί.
Σύγχρονη εποχή.
Υδροβιότοπος.
Φυσικές καταστροφές.
Φυσικό περιβάλλον.
Χελώνα.
Χλωρίδα.