Αποχαιρετώντας τον Stephen Miller / Στέφανο Μίλλερ (Αύγουστος 2021)
[Σημειώσεις Πανοράματος]

Συντομογραφία
Αποχαιρετώντας τον Stephen Miller / Στέφανο Μίλλερ (Αύγουστος 2021)
Συγγραφέας
Μάρω Βασιλειάδου, Νίκος Βατόπουλος, Stacy Harris-Papaioannou
Τίτλος
Stephen Miller / Στέφανος Μίλλερ, 1942-2021, η σύγχρονη ψυχή της αρχαίας Νεμέας
Αριθμός σελίδων
15
Δημοσιευμένο σε
Δημοσιευμένο σε
www.apan.gr.
Περιεχόμενο
Το αποχαιρετιστήριο της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα (12 Αυγ. 2021): «Με ένα ξέχειλο ποτήρι κόκκινο κρασί από τη Νεμέα αποχαιρετούμε τον Αμερικανό-Έλληνα φίλο που οργάνωσε και διεύθυνε τις ανασκαφές στη Νεμέα, αναστήλωσε τις εκεί αρχαιότητες, έχτισε το Μουσείο, θεσμοθέτησε αγώνες, δημιούργησε αρχαιολογικό πάρκο, αγάπησε τους ανθρώπους και τα αμπέλια τους, και μας προσέφερε τον έναν από τους τέσσερις τόπους όπου διεξάγονταν πανελλήνιοι αγώνες. Πολύτιμη και η εργασία του στην αρχαία αθηναϊκή Αγορά. Γεια σου Στέφανε!»
Εδώ, αναδημοσιεύουμε μερικά από τα πρώτα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» μετά την είδηση του θανάτου του διαπρεπούς αρχαιολόγου, την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021.
Άρθρο της Μάρως Βασιλειάδου, «Στέφανος Μίλερ: Ο ‘φρουρός’ της αρχαίας Νεμέας. Για την προσωπικότητα, το πάθος και το αξιοσημείωτο έργο του, που άλλαξε τη φυσιογνωμία της αρχαίας Νεμέας, μιλούν οι άνθρωποι που τον γνώρισαν, εκφράζοντας τη συγκίνησή τους για την απώλεια ενός πολύτιμου φίλου της χώρας». Άρθρο του Νίκου Βατόπουλου, «Η αρχαία Νεμέα, ο Στέφανος Μίλλερ και η σύγχρονη Κορινθία».
Για τον «φρουρό» της Νεμέας γράφτηκαν πάρα πολλά, παρά τις τρομερές φωτιές που κατέκαιγαν από τις 3 Αυγούστου τη Βόρεια Αττική, τη Βόρεια Εύβοια, τη Δυτική Πελοπόννησο κι άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή του, καθώς και μερικά αποσπάσματα από συνεντεύξεις του, βρήκαμε σε ένα άρθρο της Stacy Harris-Papaioannou, στην ηλεκτρονική έκδοση του αγγλόφωνου Greek Reporter:“Archaeologist Stephen Miller, Father of Nemean Games Revival, Dies” (11 Αύγ. 2021) σσ. 12-15.
Θα βρείτε επίσης μερικές φωτογραφίες από το αρχαίο Στάδιο της Ελληνιστικής εποχής, όπου διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια τα σύγχρονα Νέμεα, μία εμπνευσμένη ιδέα του Μίλλερ σσ. 9-11.
Λέξεις - Κλειδιά
Αγώνες στίβου.
Αθλητικές εκδηλώσεις.
Αθλητικοί χώροι.
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα / ΑΚΣΑ / ASCSA.
Αμερικανός, Αμερικανοί.
Ανασκαφές.
Αρχαιολογία.
Αρχαιολογικές ειδήσεις.
Αρχαιολογικό Μουσείο.
Δίας / Ζευς.
Εικοστός πρώτος αιώνας.
Νεμέα, αρχαία.
Πελοπόννησος.
Στάδιο.