Ilıcak (ed.), Those Infidel Greeks - Ottoman Documents (2021)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Ilıcak (ed.), Those Infidel Greeks - Ottoman Documents (2021)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Çağrı Erdoğan, H. Şükrü Ilıcak, Nikola Rakovski, Mehmet Savan, Kahraman Şakul, Aysel Yıldız, “Those Infidel Greeks”: The Greek War of Independence through Ottoman Archival Documents (2 vols.) H. Şükrü Ilıcak (ed.), (A co-publication of Koninklijke Brill, Leiden, with the Aikaterini Laskaridis Foundation, Athens, 2021)

Συλλογικό έργο
Ναι
ISBN / ISSN
ISBN: 978-90-04-47129-0
Πηγή
Ναι
Στοιχεία

Σουκρού Ιλιτζάκ (εκδ. επιμ.), “Αυτοί οι Άπιστοι Έλληνες”. Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα Οθωμανικά Αρχεία, δίτομο έργο (συνέκδοση εκδ. οίκου Brill και Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2021) στα αγγλικά.

Από την παρουσίαση στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη: «Ποια η αντίδραση της Υψηλής Πύλης στο ξέσπασμα των τοπικών εξεγέρσεων του 1821; Πώς αντιλήφθηκαν οι Οθωμανοί την πραγματικότητα και πώς δρομολόγησαν την αντίδρασή τους απέναντι στους ‘άπιστους Έλληνες’; Έχουμε άραγε εξαντλήσει τις πηγές γύρω από την Ελληνική Επανάσταση; Γνωρίζουμε την πραγματική της διάσταση; Αυτά και πολλά άλλα σχετικά ερωτήματα, μίκρο και μάκρο-Ιστορίας, έρχεται να φωτίσει αυτή η έκδοση. Υπό την εποπτεία του Δρος Σουκρού Ιλιτζάκ, πολυπληθής ομάδα σύγχρονων ερευνητών έσκυψε πάνω από οθωμανικά αρχεία, τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν μελετηθεί. Η δίτομη έκδοση, που ξεπερνά τις 1.600 σελίδες, περιλαμβάνει 700 έγγραφα μεταγραμμένα από τα οθωμανικά, μεταφρασμένα και πλήρως σχολιασμένα. Πρόκειται για επιστολές που βρίσκονται στα Μητρώα Ayniyat, στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες χρονολογούνται από τον Ιούνιο του 1821 έως το 1826, όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις αρχίζουν την επίσημη διπλωματική επέμβασή τους. Είναι ένα έργο διεθνών προδιαγραφών, για πρώτη φορά από ελληνικό φορέα, γεγονός που επικυρώνεται και από τη συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Brill.

Η έκδοση κυκλοφορεί στα αγγλικά, τιμώντας τόσο τον διεθνή αντίκτυπο της Ελληνικής Επανάστασης –είναι σήμερα ξεκάθαρο ότι μιλάμε για ένα πανευρωπαϊκό γεγονός– όσο και το παγκόσμιο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον για τα έγγραφα αυτά. Εκτός των νέων πληροφοριών για τις μάχες και τα γεγονότα του Αγώνα, τα έγγραφα αυτά έρχονται να συνδράμουν την αντίληψη ιστορικών και μελετητών για την έννοια της επανάστασης κατά τη λεγόμενη ‘Εποχή των Επαναστάσεων’. Με συνέπεια στην προσφορά του στην ελληνική ιστορία και ύστερα από σχετική συμφωνία με τον εκδοτικό οίκο Brill, το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη εξασφάλισε τα πνευματικά δικαιώματα του έργου, διασφαλίζοντας έτσι την ηλεκτρονική και ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Με ένα ‘κλικ’, το σύνολο του έργου είναι διαθέσιμο για αποθήκευση σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης».

Μπορείτε να κατεβάσετε το δίτομο έργο από την Ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου Brill στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση https://brill.com/view/title/60933

Περιεχόμενα: VOLUME 1. Foreword. Acknowledgements. Notes on the Ayniyat Registers. Notes on the Translations. Transliteration Systems Followed in This Book. List of Figures. Notes on Contributors. Introduction. Documents 1821-1826. VOLUME 2. Transliterations: Αyniyat 573-Ayniyat 582.   Appendices. Glossary. Short Biographies of the Important Individuals Mentioned in the Documents. Bibliography. Index
Λέξεις - κλειδιά
Αιγαίο.
Αίγυπτος.
Αλβανία.
Αλβανοί.
Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος.
Αλή Πασάς Τεπελενλής.
Αρβανίτης, Αρβανίτες.
Άρτα.
Ασιατική Τουρκία.
Αττική.
Βαλκάνια.
Δέκατος ένατος αιώνας.
Ελλάδα οθωμανική.
Ελλάδα, 19ος αι..
Ήπειρος.
Θεσσαλία.
Μαχμούντ Β΄, σουλτάνος.
Μεχμέτ Αλή / Μωχάμεντ Άλι, Αίγυπτος.
Οθωμανικά Βαλκάνια.
Οθωμανικές πηγές.
Οθωμανική αυλή.
Οθωμανική Αυτοκρατορία, 19ος αι..
Οθωμανική Αυτοκρατορία, τοπωνύμια.
Οθωμανική Κωνσταντινούπολη, 19ος αι..
Οθωμανικοί θεσμοί.
Οθωμανοί σουλτάνοι.
Σμύρνη / İzmir.
Σπέτσες.
Στρατός τακτικός.
Τουρκικά Αρχεία.
Ύδρα.
Ύστερη Οθωμανική περίοδος.
Χάρτης.
Χίος.