Cameron, Η αξία του Βυζαντίου (2017)
[Βιβλιογραφία]
Averil Cameron, Σταύρος Ζουμπουλάκης (Πρόλογος), Η αξία του Βυζαντίου, Πέτρος Γεωργίου (μτφρ), σειρά Η Ζωή των Ιδεών αρ. 1, (Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2017)
Αρχική έκδοση
«Για πολλούς, το Βυζάντιο παραµένει στρυφνό, περιθωριακό, βαρύ. Παρά τις προσπάθειες ορισµένων νεότερων ιστορικών, προκαταλήψεις εξακολουθούν να παραµορφώνουν την άποψη που έχει τόσο το ευρύ κοινό όσο και οι ειδικοί µελετητές για τον βυζαντινό πολιτισµό, τον οποίο συχνά υποβιβάζουν, αντιµετωπίζοντάς τον ως φτωχό συγγενή του κλασικού κόσµου. Στο βιβλίο αυτό η διεθνούς κύρους ιστορικός Έιβεριλ Κάµερον παρουσιάζει µια πρωτότυπη και προσωπική θεώρηση των προκλήσεων και των ζητηµάτων που έχουν να αντιµετωπίσουν οι ιστορικοί του Βυζαντίου σήµερα.
Γιατί το Βυζάντιο συχνά αγνοείται ή εξορίζεται σε µια δική του ιστορική σφαίρα; Ποια είναι η θέση του Βυζαντίου στη σύγχρονη συζήτηση γύρω από την αυτοκρατορία και ποια η φύση του πολιτειακού του συστήµατος; Πόσο "ελληνικό" ήταν το Βυζάντιο; Ποια είναι η σχέση του Βυζαντίου µε τον ορθόδοξο χριστιανισµό; Τι πρόσφερε η βυζαντινή εικαστική τέχνη; Η Κάµερον αντικρούει παρανοήσεις γύρω από το Βυζάντιο, αναλύει γιατί είναι τόσο σηµαντική η ενσωµάτωση του πολιτισµού του σε ευρύτερα ιστορικά σύνολα και εκθέτει τους λόγους για τους οποίους το Βυζάντιο θα έπρεπε να κατέχει κεντρική θέση στη διαρκώς εµπλουτιζόµενη συζήτηση για τις σχέσεις ανάµεσα στη Δύση και στην Ανατολή, στον χριστιανισµό και στο ισλάµ, στον καθολικισµό και στην ορθοδοξία, και στην αρχαία και στη µεσαιωνική περίοδο.»
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πρόλογος από τον Σταύρο Ζουμπουλάκη: Η πρόκληση του Βυζαντίου (σσ. 13-32). Ευχαριστίες (σσ. 33-37). Συντομογραφίες (σ. 39). Χάρτες (σσ. 40-42). Εισαγωγή. Κεφ. 1 Απουσία. Κεφ. 2 Αυτοκρατορία. Κεφ. 3 Ελληνισμός. Κεφ. 4 Ο κόσμος του χρυσού. Κεφ 5 Το απόλυτο πρότυπο της ορθοδοξίας; Επίλογος. Προτάσεις για περαιτέρω ανάγνωση (σσ. 227-232). Σημείωμα της συγγραφέως (σσ. 233-234). Ευρετήριο (σσ. 235-239). Σύνολο σελ. 240 (21Χ14) μαλακό εξώφυλλο.