Πολίτης, Σικελιανός, Καβάφης και οι Νεώτεροι (1965)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Πολίτης, Σικελιανός, Καβάφης και οι Νεώτεροι (1965)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Λίνος Πολίτης, Ποιητική Ανθολογία, Βιβλίο Έβδομο, Σικελιανός, Καβάφης και οι Νεώτεροι, Λίνος Πολίτης (εκδ.), σειρά Βιβλιοθήκη Ελλήνων και Ξένων Συγγραφέων, Ποιητική Ανθολογία, (Εκδόσεις Γαλαξία, Αθήνα 1965)

Στοιχεία

«Τα ίδια χρόνια που κυριαρχούσε στη νεοελληνική ποίηση ο Παλαμάς, σε μια άλλη περιοχή του Ελληνισμού, στην Αλεξάντρεια, ο Καβάφης, σύγχρονός του σχεδόν (τέσσερα μόνο χρόνια νεώτερος) δημιουργούσε μια ποίηση ολότελα διαφορετική. Σπάζοντας τα καθιερωμένα σχήματα, στη γλώσσα, στο στίχο, στα θέματα, με μια λιτότητα σχεδόν αποσιωπητική, έφτανε σε μια προσωπική ολότελα έκφραση, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη υποβολή και γοητεία. Η φωνή του, αινιγματική για τους συγχρόνους, αρχίζει να βρίσκη ανταπόκριση κυρίως ύστερ' από το 1930 και επηρεάζει από τότε αποφασιστικά όλη τη νεώτερη ελληνική ποίηση.

Στο μεταξύ, στο κέντρο, στην Αθήνα, στα πρώτα χρόνια του αιώνα μας [δηλαδή του 20ού], ο Παλαμάς έμενε πάντα κυρίαρχος. Ανάμεσα στους ποιητές που γεννήθηκαν μετά το 1880, τρεις, οι πιο σημαντικοί, διαμορφώνουν ο καθένας τη δική του προσωπικότητα. Του Νίκου Καζαντζάκη η πνευματική συμβολή είναι απροσμέτρητη. Στοχαστής από τους πιο βαθείς και πνευματικός εργάτης ακούραστος, έδωσε ένα έργο σημαντικό (φιλοσοφικά δοκίμια, μεταφράσεις κλασικών, δραματικά έργα, μυθιστορήματα), που γνώρισε τα τελευταία χρόνια τη διεθνή αναγνώριση, όπου όμως η λυρική ποίηση έχει το λιγότερο μερίδιο. Στην περιοχή της ποίησης αντιπροσωπεύεται προπάντων με την κυκλώπεια επική του Οδύσσεια. Αντίθετα, η περιοχή του Άγγελου Σικελιανού είναι ο λυρικός λόγος. [...] Σύγχρονος των δυο ο Κώστας Βάρναλης ξεκινά από τις ίδιες προϋποθέσεις και πλουτίζει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, όπου κυριαρχεί το μουσικό αίσθημα και ο διονυσιασμός, την τελευταία φάση του συμβολισμού. […]» (Από την Εισαγωγή του Λίνου Πολίτη, σσ. 7-11). Ανθολογούνται οι: Καβάφης, Καζαντζάκης, Σικελιανός, Βάρναλης, Μελαχρινός, Κυριαζής, Αθάνας, Φιλύρας, Ουράνης, Λαπαθιώτης, Παπατσώνης, Καρυωτάκης, Σκαρίμπας, Άγρας, Παπανικολάου, Σεφέρης, Εμπειρίκος, Αντωνίου, Μπάρας, Σαραντάρης, Ρίτσος, Καββαδίας, Εγγονόπουλος, Μάτσας, Βρετάκος, Ελύτης. Σύνολο σελ. 256.

Είναι το 7ο βιβλίο στη σειρά Ποιητική Ανθολογία με εκδοτική ευθύνη του καθηγητή Λίνου Πολίτη, στη μορφή των βιβλίων τσέπης των πρωτοποριακών για την εποχή τους εκδόσεων Γαλαξία: διαστάσεις 11 Χ 19 εκ., μαλακό εξώφυλλο.
Λέξεις - κλειδιά
Εικοστός αιώνας.
Ελληνική λογοτεχνία.
Καβάφης Κωνσταντίνος, ποιητής.
Ποίηση.
Σεφέρης Γιώργος.
Σύγχρονη εποχή.