Πολίτης, Ο Σολωμός και οι Εφτανησιώτες (1966)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Πολίτης, Ο Σολωμός και οι Εφτανησιώτες (1966)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Λίνος Πολίτης, Ποιητική Ανθολογία, Βιβλίο Πέμπτο, Ο Σολωμός και οι Εφτανησιώτες, Λίνος Πολίτης (εκδ.), σειρά Βιβλιοθήκη Ελλήνων και Ξένων Συγγραφέων, Ποιητική Ανθολογία, (Εκδόσεις Γαλαξία, Αθήνα 1966)

Στοιχεία

Η Ποιητική Ανθολογία του Λίνου Πολίτη, που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1960 με τη μορφή των βιβλίων τσέπης των πρωτοποριακών για την εποχή τους εκδόσεων Γαλαξία, είναι διαρθρωμένη ιστορικά. Ακολουθώντας την πορεία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και, ειδικότερα, της Ποίησης, μοιράζει το υλικό σε επτά + ένα βιβλία, που το καθένα τους αποτελεί έναν κύκλο. Τα τρία πρώτα αντιπροσωπεύουν την πρώτη φάση της Νεοελληνικής Ποίησης: αρχίζοντας από το επικό ποίημα του Διγενή Ακρίτα και περνώντας από τα λυρικότερα μυθιστορήματα του 14ου και του 15ου αιώνα καταλήγει στην ακμή του κρητικού θεάτρου και τον Ερωτόκριτο. Τα υπόλοιπα βιβλία (αφήνοντας έξω τον ‘αντιποιητικό’ 18ο αιώνα) καλύπτουν τον 19ο και τον 20ό αιώνα, και μοιράζουν πάλι το υλικό σε αυτοτελείς ενότητες: την καθαρόγλωσση ποίηση των Φαναριωτών και της Αθηναϊκής Σχολής, την Εφτανησιώτικη Σχολή, που ακολουθεί τον Σολωμό (αυτό είναι το Πέμπτο Βιβλίο), την ποίηση της ανανεωτικής γενιάς του 1880 με κεντρική μορφή τον Παλαμά, τους ποιητές των πρώτων τριάντα χρόνων του 20ού αιώνα, με κορυφαίους τον Καβάφη και τον Σικελιανό, και τέλος την ποίηση ύστερ' από τη ριζική αλλαγή που γνώρισε από το 1930 κι έπειτα με την ισχυρή φυσιογνωμία του Σεφέρη, τον υπερρεαλισμό και τα άλλα πρωτοπόρα κινήματα. 

Εισαγωγή στο 5ο Βιβλίο σσ. 7-10. Ανθολογούνται οι κορυφαίοι Επτανήσιοι των πρώτων δεκαετιών του 19ου αι.: Σολωμός και Κάλβος, αλλά και ο ηρωικός δικαστής Τερτσέτης, και ο κατεξοχήν σατιρικός Λασκαράτος, οι νεότεροι Πολυλάς, Μαρκοράς και Βαλαωρίτης, καθώς και πολλοί ελάσσονες ποιητές. Σημειώσεις σσ. 205-215. Σύνολο σελ. 216 (διαστάσεις 11 Χ 19 εκ.), μαλακό εξώφυλλο.

Λέξεις - κλειδιά
Αγώνας 1821.
Δέκατος ένατος αιώνας.
Ελληνική λογοτεχνία.
Επτάνησα / Ιόνια νησιά.
Ζάκυνθος.
Κέρκυρα.
Κεφαλλονίτες.
Ποίηση.
Σύγχρονη εποχή.