Κυριαζής, Ερρίκος του Αινώ (1996)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Κυριαζής, Ερρίκος του Αινώ (1996)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Κώστας Δ. Κυριαζής, Ερρίκος του Αινώ. Τα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατίας σειρά Ελληνική λογοτεχνία 280, (Βιβλιοπωλείο της «Εστίας», Δεύτερη έκδοση Αθήνα 1996)

ISBN / ISSN
ISBN 960-05-0701-5
Αρχική έκδοση
Χρόνος Α΄ έκδ.
1984
Στοιχεία

Έναν μήνα μετά την Άλωση της Πόλης από τους Φράγκους και τους Βενετούς (12-13 Απριλίου 1204) στέφθηκε ο πρώτος Λατίνος αυτοκράτορας στην Αγία του Θεού Σοφία. Ήταν η 16η Μαΐου του 1204 και ο εστεμμένος κατακτητής ήταν ο Βαλδουίνος Α΄ / Baldwin Ι, κόμης της Φλάνδρας / Flanders και του Αινώ / Hainaut. Η άλλοτε κραταιά Αυτοκρατορία των Ρωμαίων (η Βυζαντινή) μοιράστηκε ανάμεσα σε Φράγκους, Βενετσιάνους και Ρωμαίους (Βυζαντινούς), δημιουργήθηκαν μικρά βασίλεια, δουκάτα, δεσποτάτα και περιορισμένης έκτασης αυτοκρατορίες. Έναν χρόνο μετά την Άλωση, στις 14 Απριλίου, οι Σταυροφόροι ηττήθηκαν από τον στρατό της Βουλγαρίας και ο πρώτος Λατίνος αυτοκράτορας βρέθηκε αιχμάλωτος των Βουλγάρων, οι οποίοι τον θανάτωσαν μερικούς μήνες αργότερα. Ο Ερρίκος της Φλάνδρας και του Αινώ, πρωταγωνιστής του ιστορικού μυθιστορήματος του Κ. Κυριαζή, ήταν αδελφός του Βαλδουίνου Α΄. Αυτός είχε αναλάβει την αντιβασιλεία για όσο διάστημα έλειπε στον πόλεμο ο αυτοκράτορας. Όταν μαθεύτηκε και επιβεβαιώθηκε το τραγικό τέλος του Βαλδουίνου, τότε στέφθηκε ο Ερρίκος αυτοκράτορας. Ήταν ο δεύτερος στον λατινικό θρόνο της Κ/Πολης. 

Τη βασιλεία των δύο πρώτων αυτοκρατόρων, Βαλδουίνου και Ερρίκου, δηλαδή τα πρώτα δώδεκα χρόνια μετά την Άλωση της Κ/Πόλης ως τον θάνατο του Ερρίκου του Αινώ τον Ιούνιο του 2016, πραγματεύεται το ιστορικό μυθιστόρημα του Κ. Κυριαζή, ο οποίος έχει ασχοληθεί πολύ με τα βυζαντινά πράγματα, κυρίως δε με αυτήν την εποχή των ανατροπών και των μεγάλων αλλαγών. Γλωσσάριο σσ. 467-469. Κύρια πρόσωπα σσ. 471-472. Βιβλιογραφία σσ. 473-474. Σύνολο σελ. 476 (διαστάσεις 17 Χ 24 εκ) σκληρό εξώφυλλο.

Λέξεις - κλειδιά
Άγγελοι, βυζαντινή δυναστεία.
Αυτοκρατορία της Νικαίας.
Βενετοί.
Βιλλαρδουίνοι / Βιλλεαρδουίνοι.
Βυζαντινά Βαλκάνια.
Βυζαντινές αρχόντισσες.
Βυζαντινές πηγές.
Βυζαντινές πόλεις.
Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Βυζαντινή Μικρά Ασία / Ασιατική Τουρκία.
Γεώργιος Ακροπολίτης.
Θεόδωρος Α΄ Λάσκαρις.
Θράκη.
Κωνσταντινούπολη, Λατινική Κατοχή.
Κωνσταντινούπολις / Κωνσταντινούπολη / Πόλις / Πόλη.
Μεσαιωνική Γαλλία.
Μεσαιωνική εποχή.
Μεσοβυζαντινή περίοδος.
Πελοπόννησος.
Φράγκοι / Λατίνοι αυτοκράτορες Κωνσταντινουπόλεως.
Φραγκοκρατία.
Χρονικόν του Μορέως.