Ζουµπουλάκης (επιμ.), Για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας (2022)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Ζουµπουλάκης (επιμ.), Για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας (2022)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Σταύρος Ζουµπουλάκης, Γιώργος Τσακνιάς, Δημήτρης Χριστόπουλος, Για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, Στ. Ζουµπουλάκης (επιμ.), σειρά Λόγος, (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Αθήνα 2022)

ISBN / ISSN
ISBN: 978-960-7060-37-2
Στοιχεία

Σχετικά με την εκδοτική δραστηριότητα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, οι υπεύθυνοι εξηγούν: Βιβλιοθήκη σημαίνει βιβλία, παλιά και νέα, ελληνικά και ξένα. Κάθε μέρα η ΕΒΕ παραλαμβάνει πολλά βιβλία εκδοτών από όλο τον κόσμο. Αποφάσισε να εκδίδει και δικά της. Η ΕΒΕ δεν είναι εκδότης ούτε φιλοδοξεί να γίνει. Θέλει απλώς να εκδίδει λίγα βιβλία τον χρόνο που σχετίζονται με τη ζωή και τη δράση της. Η ΕΒΕ εγκαινιάζει τον κύκλο εκδηλώσεων «Λόγος 10» που επιµελείται ο Σταύρος Ζουµπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου. Η πρώτη εκδήλωση είχε τίτλο «Για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου 2022, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισµού Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, με χιλιάδες ήδη νεκρούς και τραυματίες, εκατομμύρια πρόσφυγες, δεκάδες κατεστραμμένες πόλεις και χωριά, φέρνει στον νου τις πιο μαύρες μέρες της ευρωπαϊκής ιστορίας του εικοστού αιώνα. Η ΕΒΕ διοργανώνει αυτή τη συζήτηση ως έκφραση αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας στην Ουκρανία, μιλώντας ανοιχτά και με τις κατάλληλες λέξεις. Ο πόλεμος αυτός, όπως και κάθε άλλος, μας αφορά όλους.»

Οι τρεις ομιλίες δημοσιεύτηκαν τον Ιούλιο του 2022. Περιεχόμενα: Προλεγόμενα, σ. 9. Γιώργος Τσακνιάς, ιστορικός, «Εισαγωγικά στην ιστορία της Ουκρανίας» σ. 11. Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Παντείου, κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών, «Θα είναι μακρά η διαδικασία» σ. 31. Σταύρος Ζουµπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συµβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, «Η ρωσική οδός της βίας και του πολέμου» σ. 49. Επιλόγισμα σ. 67. Σύνολο σελ. 70 (18,5 Χ 12,5 εκ)

 

Λέξεις - κλειδιά
Ανθρώπινα Δικαιώματα – Παραβιάσεις.
Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος.
Εθνικισμός.
Εικοστός πρώτος αιώνας.
Ελλάδα, σύγχρονη.
Ιδεολογία.
Κίεβο.
Κριμαία.
Μεσαιωνική εποχή.
Ναζισμός.
Ουκρανία.
Πόλεμος.
Πρόσφυγες.
Ρως.
Ρωσική Αυτοκρατορία.
Ρωσική Ομοσπονδία.
Ρώσοι.
Σύγχρονη εποχή.
Σύγχρονη πολιτική.