Πλάντζος, Χρονικό της Λήμνου (2022)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Πλάντζος, Χρονικό της Λήμνου (2022)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Δημήτρης Πλάντζος, Το Χρονικό της Λήμνου. Μύθος, Ιστορία, Κληρονομιά, (Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα 2022)

ISBN / ISSN
ISBN: 978-618-218-000-6
Στοιχεία

Στο Χρονικό της Λήμνου, η μακραίωνη ιστορία ενός σχετικά άγνωστου και κάπως αγνοημένου μέχρι πρόσφατα νησιού του Αιγαίου μετατρέπεται σε συναρπαστικό αφήγημα, ένα πραγματικό χρονικό για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Στις σελίδες του, οι αναγνώστες θα βρουν σημαντικές πληροφορίες για την κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική ζωή, την τέχνη και την πνευματική δημιουργία του νησιού διαχρονικά, από τις πρώτες νομαδικές εγκαταστάσεις κατά την ύστερη Παλαιολιθική περίοδο (περ. 10500 π.Χ.), μέχρι σήμερα: με εκτενείς αναφορές στις προϊστορικές πόλεις της Πολιόχνης και της Μύρινας, στο σημαντικό Κουκονήσι, την Ηφαιστία και το Καβείριο κατά την Αρχαϊκή και την Κλασική περίοδο (7ος-4ος αι. π.Χ.), τη Λήμνο των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, τη Λήμνο ως Βυζαντινή, Βενετική, και Οθωμανική κτήση, αλλά και τις περιπέτειες του νησιού και των κατοίκων του από την απελευθέρωση του 1912-13 και μετά. Αναδεικνύεται, τέλος, η Λήμνος του σήμερα: τόποι ιστορικής σημασίας, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, αλλά και τοποθεσίες φυσικού κάλλους, γεωλογικά μνημεία και θέσεις οικολογικού ενδιαφέροντος, παραλίες και παραδοσιακοί οικισμοί. Ακόμη, γίνονται αναφορές στην αυλή και την γαστρονομική κληρονομιά του νησιού, αλλά και τη μουσική και χορευτική παράδοση που αναβιώνει ως τις μέρες μας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ευχαριστίες. Διαβάζοντας (για) τη Λήμνο σσ. 9-12 και χάρτης του 1683. Χάρτης του νησιού σ. 13. Η Λήμνος των μύθων και των θρύλων σσ. 15-51. Η Λήμνος μέσα από τις αρχαιολογικές μαρτυρίες σσ. 53-105. Η Λήμνος του Βυζαντίου και των Βενετών σσ. 107-149. Η Λήμνος των σουλτάνων σσ. 151-219 . Η κληρονομιά του εικοστού αιώνα σσ. 221-253 (όπου και το κεφάλαιο για τον Μούδρο στη διάρκεια του Α΄ ΠΠ και της Εκστρατείας της Καλλιπόλεως το 1915 σσ. 222-226 ). Ευρετήριο σσ. 254-256.

Το κείμενο του Δ.Π., καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνοδεύεται από πλούσιο εικονογραφικό υλικό (και αρκετές αρχειακές φωτ). Σύνολο σελ. 256 (24 Χ 17 εκ) χαρτόδετο με αυτιά.

Λέξεις - κλειδιά
ANZAC.
Άγιον Όρος / Άγιο Όρος.
Αιγαίο ΒΑ.
Αμπελουργία, αμπελουργοί.
Αργοναυτική Εκστρατεία.
Άρτεμις / Άρτεμη θεά.
Αρχαία Αθήνα.
Αρχαίες ελληνικές πηγές.
Αρχαίες ελληνικές πόλεις.
Αρχαίες λατρείες.
Αρχαιότητες.
Βενετοί.
Βυζαντινές πηγές.
Βυζαντινή εποχή.
Γατιλούζοι / Gattilusi, οικογένεια.
Γενοβέζοι.
Γεωργία, γεωργοί.
Ελληνική μυθολογία.
Ήφαιστος, θεός.
Θράκη.
Θρακικό Αρχιπέλαγος.
Ίμβρος / Imvroz / Gökçeada.
Κάβειροι, θεοί / θεότητες.
Κεραμική, Αρχαϊκή περίοδος.
Λήμνος.
Λιμάνι.
Μεγάλη Μητέρα, θεά.
Μετανάστευση.
Μικρά Ασία.
Μουσεία.
Μουσουλμάνοι.
Μύθοι, θρύλοι.
Οθωμανική εποχή.
Οχυρώσεις.
Περιηγητικές πηγές.
Προϊστορική εποχή.
Προϊστορικός οικισμός.
Πρόσφυγες.
Σαμοθράκη.
Τένεδος / Bozcaada.
Τροία.
Φωτογραφικά Αρχεία.
Χάρτης.
Χωριό / Οικισμός.