Κύρου, Στο σταυροδρόμι του Αργολικού, δεύτερος τόμος (2021)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Κύρου, Στο σταυροδρόμι του Αργολικού, δεύτερος τόμος (2021)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Άδωνις Κ. Κύρου, Στο σταυροδρόμι του Αργολικού. Ιστορικό και αρχαιολογικό οδοιπορικό σ’ ένα χώρο της θάλασσας του Αιγαίου 10, Σειρά Διατριβών και Μελετημάτων [του Εργαστηρίου] (Εργαστήριον Ισλαμικού Δικαίου και Αραβοϊσλαμικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκδόσεις Λειμών, Αθήνα 2021)

ISBN / ISSN
ISBN 978-618-5259-99-0
Στοιχεία

«Στον επίλογο του πρώτου τόμου της διαχρονικής έρευνας, που με τίτλο Στο σταυροδρόμι του Αργολικού παρουσίασε τα προϊστορικά και αρχαιοελληνικά δεδομένα μιας, μέχρι τότε λίγο γνωστής, χερσαίας και νησιωτικής περιοχής της ανατολικής Πελοποννήσου, παρέμενε η εκκρεμότητα της ύστερης αρχαιότητος, όπως είχε διαμορφωθεί με την επιβολή της Pax Romana και τη σταδιακή μεταβολή στις κοινωνίες και τα ήθη των ανθρώπων από την επίδραση της χριστιανικής διδασκαλίας. Σε αντίθεση, μάλιστα, με άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, η νοτιοανατολική απόληξη της Αργολίδας, όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της έρευνας, θα μπορούσε να παρομοιασθεί με τέναγος μέσα στο οποίο, κατά τους πρώτους τρεις αιώνες της μετά Χριστόν χιλιετίας, τίποτε δεν αναταράζει τα λιμνάζοντα νερά. Καθώς η Ερμιόνη και η Τροιζήνα μονοπωλούν το εμπορικό, αγροτοκτηνοτροφικό και διαμετακομιστικό ενδιαφέρον των παραγόντων της ρωμαιοκρατίας, δεν μένουν περιθώρια για άλλη παρουσία. Η φτώχεια των κατοίκων της υπαίθρου συναγωνίζεται την ασημαντότητα των αστικών κέντρων της περιοχής, οι εκάστοτε επικυρίαρχοι της οποίας, με τους τοπικούς συνεργάτες τους, μόνον στις ισχνές οικονομικές προσόδους συγκεντρώνουν τις σκέψεις και τις προσπάθειές τους. [...]» (Από την Εισαγωγή του βιβλίου)

Περιεχόμενα: Πρόλογος. Χάρτης σ. 8. Εισαγωγή. ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΑΙΩΝΕΣ σ. 11. ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ σ. 43. ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ σ. 63. Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ σ. 75. ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΟΙΚΗΣΕΙΣ σ. 91. ΦΡΟΥΡΙΑ, ΟΧΥΡΑ ΚΑΙ ΚΑΣΤΡΑ σ. 103. Η ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ σ. 117. ΠΕΡΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ σ. 141. ΕΡΗΜΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΙ σ. 149. ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ σ. 161. ΕΞ ΟΝΥΧΟΣ ΤΟΝ ΛΕΟΝΤΑ σ. 171. ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΕΣ ΘΥΕΛΛΕΣ σ. 191. ΣΤ' ΑΧΝΑΡΙΑ ΝΕΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΩΝ σ. 211. Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ σ. 233. ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΔΟΞΑΣΙΕΣ σ. 249. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ σ. 271. ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ σ. 296.

Το κείμενο συνοδεύεται από εξαιρετικά ενδιαφέρον εικονογραφικό υλικό. Σύνολο σελ. 298 (διαστάσεις 28 Χ 21 εκ) χαρτόδετο με αυτιά.

>> Βλ. και Βιβλιογραφία (στο Συνοδευτικό υλικό) για τον Πρώτο τόμο και άλλα βιβλία για την Αργολίδα

 

Λέξεις - κλειδιά
Αγροτοκτηνοτροφική κοινωνία.
Ανασκαφές.
Άραβες.
Αραβικές πηγές.
Αρβανίτης, Αρβανίτες.
Αργολίδα.
Αργολικός κόλπος.
Αρχαιολογία.
Βενετία.
Βενετοκρατία.
Βυζαντινές πηγές.
Βυζαντινές πόλεις.
Βυζαντινή εποχή.
Βυζαντινός στόλος.
Δέκατος όγδοος αιώνας.
Δοκός, νησί.
Εκκλησιαστικά κτίσματα.
Ελαιοπαραγωγή.
Θαλάσσιο περιβάλλον.
Ισπανία.
Κτηνοτροφική κοινωνία.
Κύθηρα.
Λείψανα.
Μεσαιωνική εποχή.
Μεσοβυζαντινή περίοδος.
Μοναστήρια.
Μονεμβασία / Μονεμβασιά.
Μοροζίνι, οικογένεια.
Νόμισμα, νομίσματα.
Νομισματοκοπείο.
Οθωμανική εποχή.
Ορλοφικά / Ορλωφικά.
Οχυρώσεις.
Πειρατεία.
Πελοπόννησος.
Περιηγητές.
Πρωτοβυζαντινά κτίσματα.
Σαρακηνοί.
Σλάβοι, Πρωτοβυζαντινή περίοδος.
Σπέτσες.
Σχέδια, όψεις.
Ταξίδια.
Ύδρα.
Ύστερη Αρχαιότητα.
Φραγκοκρατία.
Φωτογραφικά Αρχεία.
Χάρτης.