Κύρου, Στο σταυροδρόμι του Αργολικού, πρώτος τόμος (1990)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Κύρου, Στο σταυροδρόμι του Αργολικού, πρώτος τόμος (1990)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Άδωνις Κ. Κύρου, Στο σταυροδρόμι του Αργολικού. Ιστορικό και αρχαιολογικό οδοιπορικό σ’ ένα χώρο της θάλασσας του Αιγαίου, (Αθήνα 1990)

ISBN / ISSN
ISBN13 978-618-5636-03-6
Στοιχεία

Η μελέτη, το πρώτο μέρος μίας εξαντλητικής και άκρως αποκαλυπτικής τοπογραφικής, αρχαιολογικής και ιστορικής έρευνας, επικεντρώνεται στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Αργολίδα, καθώς και στα παράλια της Τσακωνιάς (ανατολική πλευρά του Νομού Αρκαδίας) όπου επεκτείνεται ο Αργολικός κόλπος, και στο νησιωτικό συγκρότημα στ’ ανοιχτά του Αργολικού (Σπέτσες, Δοκός κ.ά). «Κάθε γεωγραφικός χώρος έχει την ιστορία του και τις μνήμες του παρελθόντος, που τον διακρίνουν και του δίνουν την ιδική του ταυτότητα. Σ' ένα τόπο, όπως η Ελλάς, κάθε σπιθαμή εδάφους και κάθε κύμα της θάλασσας έχουν κάτι να διηγηθούν, για δόξες και συμφορές, γι' ανθρώπινες χαρές και δυστυχίες. Έτσι και στο Σταυροδρόμι του Αργολικού Κόλπου, όπου έρχονται να συναντηθούν οι άνεμοι και οι θάλασσες από μακρυνά σημεία του ελληνικού Αιγαίου, η αναζήτηση λησμονημένων συμβάντων προσφέρει πολλά στον ερευνητή. Το ότι, μέχρι σήμερα ολίγα ήσαν γνωστά για το αρχαίο και μεσαιωνικό παρελθόν των νησιών και των ακτών στην είσοδο του Αργολικού, προσδίδει ενδιαφέρον στο διαχρονικό αυτό οδοιπορικό για κάθε αναγνώστη, όπως το έκαμε και για τον συγγραφέα του. [...]» (Από την παρουσίαση του πρώτου τόμου)

Περιεχόμενα: ΠΡΟΛΟΓΟΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ. ΠΡΩΤΟΪΣΤΟΡΙΑ. Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ. ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΑΙΩΝΕΣ. ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ. Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ. ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Το κείμενο συνοδεύεται από εξαιρετικά ενδιαφέρον εικονογραφικό υλικό. Σύνολο σελ. 264 (διαστάσεις 28 Χ 21 εκ) χαρτόδετο με αυτιά.

>>> Τριάντα ένα χρόνια μετά, το 2021, κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος, ο οποίος καλύπτει τη χρονική περίοδο από την Ύστερη Αρχαιότητα έως το 1821. Βλ. Βιβλιογραφία (στο Συνοδευτικό υλικό)

Λέξεις - κλειδιά
Αγροτοκτηνοτροφική κοινωνία.
Αιγαίο.
Ανασκαφές.
Αργολίδα.
Αργολικός κόλπος.
Αρχαιολογία.
Βάρκα.
Δοκός, νησί.
Ελληνική Αρχαιότητα.
Επιγραφή, επιγραφές.
Εποχή Χαλκού.
Θαλάσσιες μεταφορές.
Θαλάσσιο περιβάλλον.
Μυκηναϊκός πολιτισμός.
Νεολιθική εποχή.
Παλαιολιθική εποχή.
Πελοπόννησος, αρχαιότητα.
Προϊστορική εποχή.
Προϊστορικός οικισμός.
Ρωμαϊκή εποχή.
Σπέτσες.
Σπήλαιο.
Σχέδια, όψεις.
Τοπογραφία.
Τσακωνιά.
Φωτογραφικά Αρχεία.
Χάρτης.