Πετσάλης-Διομήδης, Ο Βενιζέλος και η πρόκληση της Μεγάλης Ελλάδας, πρώτος τόμος (2022)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Πετσάλης-Διομήδης, Ο Βενιζέλος και η πρόκληση της Μεγάλης Ελλάδας, πρώτος τόμος (2022)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Νίκος Πετσάλης-Διομήδης, Ο Βενιζέλος και η πρόκληση της Μεγάλης Ελλάδας. Γεγονότα και επανεκτιμήσεις, Ιωάννης Δ. Στεφανίδης (εκδ. επιμ.), Ελίνα Πάντου-Κίκκου (φιλολογ. επιμ.), Α΄ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2022)

ISBN / ISSN
ISBN χαρτόδετου: 978-960-250-784-1
Στοιχεία

Με το τρίτομο αυτό έργο, ο Νίκος Πετσάλης-Διομήδης προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό μια συνολική και διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, της κρισιμότερης ίσως περιόδου για την εθνική μας πορεία μετά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Έχοντας αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στη συνεχή διερεύνηση της περιόδου αυτής, ο συγγραφέας είναι εξοικειωμένος με τα πρόσωπα και τα πράγματα της εποχής που μελετά. Το έργο του το διακρίνουν η εξαιρετική εποπτεία των προσώπων του δράματος, η πολυδιάστατη ανάλυση των επιλογών τους και η βαθιά κατανόηση των «απρόσωπων» δυνάμεων της ιστορίας που καθόρισαν από κοινού την πορεία του έθνους. Η προσέγγιση του Πετσάλη-Διομήδη συνδυάζει την κριτική ματιά με την ενσυναίσθηση, ιδίως στην περίπτωση του αδιαμφισβήτητου πρωταγωνιστή της περιόδου: Αναδεικνύει με ενάργεια την προσήλωση του Ελευθερίου Βενιζέλου στο έργο της δημιουργίας μιας μεγαλύτερης Ελλάδας, «σεβαστής εις τους φίλους της και τρομεράς εις τους εχθρούς της». Στον πρώτο τόμο του βιβλίου δεσπόζει ο Εθνικός Διχασμός. Στους επόμενους δύο τόμους καλύπτονται η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συνέδριο της Ειρήνης στο Παρίσι, το Μικρασιατικό και η πορεία προς τις μοιραίες εκλογές της 1ης/14ης Νοεμβρίου 1920. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Συντομογραφίες. Σημείωμα του Ιωάννη Δ. Στεφανίδη, επιστημ. επιμελητή της έκδοσης. ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΕΜΟ. 1. Η Ελλάδα, ο ελληνισμός, η Μεγάλη Ιδέα και ο Βενιζέλος. 2. Ο Βενιζέλος και οι νέες βάσεις της ελληνοβρετανικής φιλίας. 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι. 4. Ο αλβανικός κυκεώνας και το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου. 5. Τα νησιά του Αιγαίου, η νέα ελληνοτουρκική κρίση και ο αγώνας για ναυτική υπεροπλία.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ. Α' Το ελληνικό δίλημμα και ο Εθνικός Διχασμός, 1914-1915. 6. Η έκρηξη του πολέμου και η επώαση του Εθνικού Διχασμού. 7. Η σερβική συνθήκη και το ελληνικό δίλημμα. 8. Οι νέες προτάσεις της Αντάντ και το «πραξικόπημα» του Μεταξά, Ιανουάριος-Μάρτιος. 9. Η εκστρατεία των Δαρδανελλίων, η πρώτη παραίτηση του Βενιζέλου και η έκρηξη του Εθνικού Διχασμού, Μάρτιος 1915. 10. Η αμφίσημη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Γούναρη. 11. Η περιττή κρίση του Απριλίου, η ασθένεια του βασιλέως, η εκλογική δικαίωση του Βενιζέλου και η συνταγματική εκτροπή Γούναρη. 12. Η ανώμαλη παρένθεση Βενιζέλου: οι διπλωματικοί ελιγμοί του, οι ενέργειες του βασιλέως και η ελληνική γερμανοφιλία. 13. Το άνοιγμα του μακεδονικού μετώπου, η συνωμοσία για τη δεύτερη παραίτηση Βενιζέλου και η εδραίωση του Εθνικού Διχασμού. Β' Η πολιτική της Αντάντ έναντι της διχασμένης Ελλάδας, 1915-1916. 14. Η ευτελιστική ουδετερότητα των κυβερνήσεων Σκουλούδη και οι ανώμαλες ελληνοβουλγαρικές σχέσεις. 15. Η έπονείδιστη παράδοση του Ρούπελ και η ματαιοπονία του ακατάλληλου ισορροπιστή Ζαΐμη. 16. Η πορεία του Βενιζέλου προς την επανάσταση και οι νέες πιέσεις της Αντάντ. 17. Ο κρίσιμος Σεπτέμβριος του 1916 και η Ελλάδα των δύο κυβερνήσεων. 18. Η ανίσχυρη κυβέρνηση Καλογερόπουλου και η ευθύνη του Στρέιτ για την εδραίωση του Διχασμού. Γ' Η πορεία προς τη ρήξη και την έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο, 1916-1917. 19. Τα πρώτα βήματα του βενιζελικού κινήματος και η υποτέλεια της κυβέρνησης Λάμπρου. 20. Η αθέτηση της συμφωνίας βασιλέως - Μπεναζέ και η μάχη των Αθηνών. 21. Ο καταστροφικός για το βασιλικό καθεστώς απόηχος των «Νοεμβριανών». 22. Η πορεία του βασιλέως προς την ανατροπή του. 23. Η αποστολή Διομήδη στο Παρίσι και το Λονδίνο και οι οικονομικές δυσχέρειες της προσωρινής κυβέρνησης. 24. Η πολιτική της Ιταλίας έναντι της διχασμένης Ελλάδας και η Συμφωνία του Αγίου Ιωάννη της Μωριέννης, Ιανουάριος-Απρίλιος 1917. 25. Το μελλοντικό πολίτευμα της Ελλάδας και οι συντηρητικές αγκυλώσεις του Βενιζέλου. 26. Η αποστολή Ζοννάρ και η εκθρόνιση του Κωνσταντίνου. 27. Τα επακόλουθα της αποστολής Ζοννάρ και η επιφανειακή ενοποίηση της Ελλάδας. 28. Οι υλικές δυσκολίες του νέου καθεστώτος και το ταξίδι του Βενιζέλου για την αντιμετώπισή τους. Δ' Τα τελευταία στάδια του πολέμου και η διαμόρφωση των ελληνικών βλέψεων. 29. Οι απεγνωσμένες εκκλήσεις του εξόριστου Κωνσταντίνου προς το Βερολίνο, 1917-1918. 30. Το βορειοηπειρωτικό ζήτημα και οι ελληνοϊταλικές σχέσεις από τα μέσα του 1916 ως το τέλος του 1917. 31. Οι νέοι πολεμικοί στόχοι των Συμμάχων και οι βαλκάνιοι σύμμαχοι των Κεντρικών Δυνάμεων, 1917-1918. 32. Οι σχέσεις της Ιταλίας με την Ελλάδα και με τους Συμμάχους το 1918. 33. Η συνθηκολόγηση της Βουλγαρίας και οι ελληνικές βλέψεις στο τέλος του Μεγάλου Πολέμου. ΠΗΓΕΣ κ' ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΧΑΡΤΗΣ. ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ. Σύνολο σελ. 544 (διαστάσεις 24 x 17 εκ.).
Λέξεις - κλειδιά
Αιγαίο.
Βαλκανικοί πόλεμοι.
Βενιζέλος Ελευθέριος.
Βουλγαρία.
Βρετανία.
Βρετανός, Βρετανοί.
Γαλλία.
Γερμανία.
Διπλωματία.
Εθνικισμός.
Εικοστός αιώνας.
Ελλάδα, σύγχρονη.
Ήπειρος Βόρεια.
Ιδεολογία.
Ιταλία.
Κωνσταντίνος Α΄, βασιλεύς της Ελλάδος.
Μακεδονία Ανατολική.
Πολιτική.
Πολιτικό καθεστώς, καθεστώτα.
Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος.
Σερβία.
Σύγχρονη εποχή.