Καραμαλής, Ουκρανία, εισαγωγή στην Ιστορία της χώρας (power point διάλεξης, Απρ. 2022)
[Σημειώσεις Πανοράματος]

Συντομογραφία
Καραμαλής, Ουκρανία, εισαγωγή στην Ιστορία της χώρας (power point διάλεξης, Απρ. 2022)
Συγγραφέας
Κώστας Καραμαλής
Τίτλος
Ουκρανία, η ματωμένη μαύρη γη
Υπότιτλος
Μια εισαγωγή στην Ιστορία της χώρας και των ανθρώπων (εικονογράφηση που συνόδευσε τη διάλεξη)
Χαρακτηρισμός
Χαρακτηρισμός
Σημειώσεις Διαλέξεων.
Χαρακτηρισμός
Εργασία συνεργάτη.
Αριθμός σελίδων
84
© ΑΠΑΝ
Ναι
Περιεχόμενο
Είναι η πλούσια εικονογράφηση (με λεζάντες και σχόλια) που συνόδευσε τη διάλεξη του Κ. Καραμαλή με θέμα τη συνοπτική αφήγηση της Ιστορίας αυτής της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας που ταυτίζεται με το κράτος της Ουκρανίας. Η εξιστόρηση αρχίζει από τα γεωγραφικά της Ανατολικής Ευρώπης (τα μεγάλα πλωτά ποτάμια, τη μαύρη γη / τσερνοζέμ, τα δάση) και τις αρχαίες ελληνικές πόλεις (οθόνες του power point / σελίδες του pdf
1-10), για να περάσει γρήγορα στις εγκαταστάσεις των Ανατολικώς Σλάβων και τους περίφημους Ρως (δηλαδή τους Σκανδιναβούς και άλλους Βόρειους), τις σχέσεις τους με το Βυζάντιο και την εισβολή των Μογγόλων της Χρυσής Ορδής (οθόνες 11-21).
Ακολουθεί η «τριχοτόμηση» της ευρύτερης περιοχής, ανάμεσα στην Πολωνία (Ένωση του Λούμπλιν, 1569 κλπ), το Ταταρικό Χανάτο της Κριμαίας και τα ανατολικά εδάφη που διαφεντεύουν οι Κοζάκοι (οθόνες του power point / σελίδες του pdf 22-31) και η ίδρυση του Πατριαρχείου Μόσχας το 1589 με τις (υποχρεωτικές) ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιερεμία Β΄ και της Συνόδου στο Φανάρι (οθόνη 24). Μετά την καταστροφή της Πολωνίας (οθόνη 32), ο Μ. Πέτρος εγκαινιάζει τη νέα εποχή της μεγάλης ρωσικής επέκτασης, η Τσαρική Ρωσία καταλαμβάνει το Κίεβο το 1667, Ουκρανοί αντιστέκονται, μετά από αίτημα του τσάρου, το 1686 με Συνοδική Επιστολή από το Φανάρι (Πατριάρχης ο Διονύσιος Δ΄) επιτρέπει στον Πατριάρχη Μόσχας να χειροτονεί τον Μητροπολίτη Κιέβου – πλήρης υποταγή στη Μόσχα – και η ιδεολογία του τριαδικού Πανρωσισμού (οθόνες 32-39).
Πρώτος Παγκόσμιος, Επανάσταση Μπολσεβίκων, Γερμανική ανάμειξη. Το 1919, οι Πολωνοί, με ισχυρή Γαλλική υποστήριξη, κατακτούν όλη την Δυτική Ουκρανία, ενώ ο (δυτικός) ουκρανικός στρατός υποχωρεί στην Ανατολική Ουκρανία. Και οι δύο αντίπαλοι διεξάγουν εκτεταμένα πογκρόμ κατά των Εβραϊκών πληθυσμών. Ανακήρυξη της Σοβιετικής Ένωσης στις 30 Δεκ. 1922 και ο Μεγάλος Λιμός στην Ουκρανία, το «Χολοντομόρ» που οργάνωσε η Σοβιετία για τιμωρία των «απείθαρχων» Ουκρανών και παραδειγματισμό όλων (οθόνες 40-64). Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος και μεταπολεμικά (οθόνες 65-72). Στις 19 Φεβρ. 1954 η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας μεταβιβάζεται από την Ρωσία στην Ουκρανία. Τσερνομπίλ 26 Απρ. 1986 (οθόνες 73-76). Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης: η Δημοκρατία της Ουκρανίας (οθόνες 77-83).
>>>>>> Αυτή η εισαγωγική διάλεξη μπήκε εμβόλιμα στο πανοραμικό πρόγραμμα, λόγω των δραματικών γεγονότων που παρακολουθούμε
από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022, όταν η Ρωσική Ομοσπονδία
εισέβαλε στην Ουκρανία.
>>>>>>>>>>> Για να συνδεθεί το υλικό με το πανοραμικό Αρχείο και να είναι πιο εύχρηστο, μετατρέψαμε τις 84 οθόνες του power point σε 86 σελίδες pdf.
>>>>>>>>>>>> Δείτε και Συνοδευτικό υλικό
Λέξεις - Κλειδιά
Αζοφική / Θάλασσα Αζόφ.
Αικατερίνη η Μεγάλη, τσαρίνα.
Αρχαίες ελληνικές πόλεις.
Αρχαιότητα.
Βυζαντινή εποχή.
Γερμανική Κατοχή.
Δάση.
Δέκατος έβδομος αιώνας.
Δέκατος έκτος αιώνας.
Δέκατος ένατος αιώνας.
Δέκατος όγδοος αιώνας.
Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος.
Διωγμός.
Δνείπερος ποταμός.
Εβραϊκή Γενοκτονία.
Εικοστός αιώνας.
Εικοστός πρώτος αιώνας.
Επανάσταση Μπολσεβίκων.
Ευρώπη.
Καθολική Εκκλησία / Λατινική Εκκλησία.
Κίεβο.
Κοζάκοι.
Κριμαία.
Λιμός / πείνα.
Μαύρη Θάλασσα / Εύξεινος Πόντος.
Μεσαιωνική εποχή.
Μόσχα.
Οδησσός / Οντέσσα.
Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ουκρανία.
Πέτρος ο Μέγας.
Πόλεμος.
Πολωνία.
Ποτάμι.
Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος.
Ρως.
Ρωσία, Τσαρική περίοδος.
Ρωσική Ομοσπονδία.
Ρωσοτουρκικοί πόλεμοι.
Σεβαστούπολη / Sevastopol.
Σκανδιναβοί.
Σλάβοι.
Σοβιετική Ένωση.
Στέπα.
Στόλος.
Σύγχρονη εποχή.
Ταταρομογγόλοι.
Φωτογραφικά Αρχεία.
Χάρτης.