Παρασκευαΐδης, Ζωγραφιές (1998)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Παρασκευαΐδης, Ζωγραφιές (1998)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Λεύκωμα

Μίλτης Χ. Παρασκευαΐδης, Ζωγραφιές της παραδοσιακής Αγίας Παρασκευής Λέσβου (ΟΤΑ Λέσβου, Μυτιλήνη 1998)

ISBN / ISSN
960-90931-0-8
Στοιχεία

Το καλοκαίρι του 1998 εκδόθηκε υπό την επιμέλεια του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Λέσβου το λεύκωμα του Αγιαπαρασκευώτη δημιουργού και πνευματικού ανθρώπου Μιλτή Παρασκευαΐδη (Σμύρνη 18 Ιανουαρίου 1911 – 1999). Το λεύκωμα τυπώθηκε σε 500 αντίτυπα με γενική επιμέλεια του Λέσβιου γραφίστα Δημήτρη Σταματίου.

Το πρώτο μέρος του λευκώματος περιλαμβάνει 53 ολοσέλιδες ζωγραφιές του Μίλτη Παρασκευαΐδη φιλοτεχνημένες εκ του φυσικού κατά την περίοδο 1924-1942 στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής Λέσβου, στην οποία ο δημιουργός παραθέριζε τους μήνες των σχολικών του διακοπών από τότε που ήταν δεκατριών ετών. Η θεματολογία των ζωγραφιών αφορά την καθημερινή ζωή του τόπου μας εκείνης της περιόδου. Σημαντικό μέρος της συλλογής είναι γραφικοί παραδοσιακοί βρακοφόροι τύποι ζωγραφισμένοι εκ του φυσικού, οι οποίοι ήταν πάντοτε πρόθυμοι για μοντέλα του ζωγράφου, όπως διαβάζουμε στις κατατοπιστικές σημειώσεις στο τέλος του λευκώματος σσ. 1-57.

Το δεύτερο μέρος του λευκώματος περιλαμβάνει ένα πλούσιο επίμετρο με βιογραφικά στοιχεία για τον συγγραφέα. Σκίτσα, γελοιογραφίες και εξώφυλλα εκδόσεων του Μίλτη Παρασκευαΐδη, δημοσιεύματα του τύπου του περασμένου αιώνα είτε γραμμένα για αυτόν είτε γραμμένα από αυτόν και ένα πλήρες βιογραφικό σημείωμα για τον ίδιο τον δημιουργό, είναι όλα συγκεντρωμένα εδώ και συνθέτουν μία ανεκτίμητη πηγή πληροφόρησης σχετικά με τη ζωή και το έργο του σπουδαίου αυτού πνευματικού ανθρώπου της Λέσβου σσ. 59-95. Σύνολο σελ. 96.

Λέξεις - κλειδιά
Ένδυμα, ενδύματα.
Ζωγραφιά / Ζωγραφιές.
Ζωγράφος.
Λέσβος.
Παραδοσιακά επαγγέλματα.
Παραδοσιακός βίος.