Aga Khan, The Memoires of Aga Khan (1954)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Aga Khan, The Memoires of Aga Khan (1954)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

His Highness the Aga Khan, The Memoires of Aga Khan. World Enough and Time (Simon and Schuster, New York 1954)

Στοιχεία

Η Αυτού Υψηλότης ο Αγά Χάν Γ΄, Σουλτάν Μοχάμεντ Σαχ (Sir Sultan Mohammed Shah, 2 Νοεμβρ. 1877 - 11 Ιουλίου 1957), 48ος Ιμάμης των Νιζαριτών Ισμαηλιτών (από τις 17 Αυγ. 1885 έως τον θάνατό του), μία φωτισμένη προσωπικότητα με ριζοσπαστικές ιδέες και οικουμενικό πνεύμα, έγραψε τα απομνημονεύματά του το 1954, στα εβδομήντα επτά του χρόνια. Η ζωή του, μια συναρπαστική διαδοχή γεγονότων και κοσμοϊστορικών κρίσεων που άλλαξαν τον κόσμο στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αι. και του πρώτου μισού του εικοστού αι., κινείται κυρίως γύρω από τον κόσμο της Ασίας (από τη Μεσόγειο μέχρι και την Ινδία κι αργότερα του Πακιστάν και της Ινδίας), της Αν. και Νότιας Αφρικής, της Αιγύπτου, καθώς και της Ευρώπης, ιδίως της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αλλά και των βασιλικών αυλών, ιδιαίτερα της Βρετανικής. Οι αναφορές του στο Ιμαμάτο του και οι πολιτικές και κοινωνικές του απόψεις για τον τρόπο διαβίωσης των εκατομμυρίων Νιζαριτών, τους τρόπους ένταξής τους στις κοινωνίες των κρατών στα οποία κατοικούν (περισσότερα από 25), αλλά και στις διάφορες περιοχές και πόλεις, η κατανόηση και ο σεβασμός του «άλλου», είναι οι κεντρικοί άξονες που χάραξε ο ίδιος για τους διαδόχους του· μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρακαταθήκη για το πιο εκσυγχρονιστικό τμήμα του ισλαμικού κόσμου, που αποδείχτηκε άκρως λειτουργική και πάρα πολύ επιτυχημένη.

Ο αναγνώστης έχει πολλά να μάθει, κυρίως όμως να καταλάβει, για αυτόν τον κλάδο του σιιτικού δόγματος που ακολούθησε τον Άλι / Αλή, τέταρτο Πατριαρχικό Χαλίφη και σύζυγο της Φατιμά, κόρης του Προφήτη – από όπου κατάγονται και οι Φατιμίδες, η γνωστή σιιτική δυναστεία της μεσαιωνικής Αιγύπτου και Συρίας (10ος-12ος αι.), αλλά και οι οπαδοί του Γέρου του Βουνού στο περσικό Αλαμούτ, καθώς και οι λεγόμενοι «Ασσασίνοι» των βουνών της Συρίας, ορισμένοι μυστικοί της Περσίας και της Ινδίας, ιμάμηδες, ανώτεροι αξιωματούχοι και φύλαρχοι, μάρτυρες και διάσημοι πολέμαρχοι, ώσπου να εγκαταλείψει τη διακυβέρνηση του περσικού Κερμάν το 1841 ο Αγά Χαν Α΄, να εγκατασταθεί το 1848 στη Βομβάη και να ανασυστήσει το νέο Ιμαμάτο των Ισμαηλιτών Νεζαριτών (Nizari Ismailis).

Το βιβλίο προλογίζει ο W. Somerset Maugham. Σύνολο σελ. 368, με μερικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες εκτός σελιδαρίθμησης. Σκληρό εξώφυλλο.

Λέξεις - κλειδιά
Αγγλία.
Αίγυπτος.
Άλι, θρησκευτικός ηγέτης / Άλη.
Άλογο, άλογα.
Αποικιοκρατία.
Αφρική.
Γαλλία.
Δέκατος ένατος αιώνας.
Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος.
Διπλωματία.
Εικοστός αιώνας.
Ευρώπη, 1900.
Ινδία.
Ιπποδρομίες.
Ισλαμικά δόγματα.
Ισλαμικές κοινότητες.
Ισλαμικός πολιτισμός.
Ισμαηλίτες.
Περσία.
Πολιτικό καθεστώς, καθεστώτα.
Προφήτης Μωάμεθ.
Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος.
Σιΐτες / Σηίτες.
Συρία.
Τουρκία.
Φατιμίδες, δυναστεία.
Φωτογραφικά Αρχεία.