Νικολακοπούλου και Χριστακάκη, για τη «Μαρία των Μογγόλων» (2023)
[Οπτικοακουστικό υλικό]

Τίτλος
Νικολακοπούλου και Χριστακάκη, για τη «Μαρία των Μογγόλων» (2023)
Υπότιτλος
«Με τα πόδια μέχρι την Αλήθεια»
Είδος
Audio / Ακουστικό
Χαρακτηρισμός
Χαρακτηρισμός
Ραδιοφωνική εκπομπή.
Χρόνος εγγραφής
9/3/2023
Γλώσσες
Ελληνικά
Διάρκεια
60΄
Θέμα / Σύνοψη / Τόποι
Σύνδεση με το Αρχείο του Δεύτερου Προγράμματος της ΕΡΤ >>>>>>>>> https://www.ertecho.gr/radio/deftero/show/me-ta-podia-mexri-tin-alitheia/ondemand/352192/i-marianna-koromila-sto-me-ta-podia-mexri-tin-alitheia-16-04-2023/
Η ιστορικός Μαριάννα Κορομηλά, καλεσμένη στην εκπομπή “Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια”, συζητά με την στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου και την δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη για το Βυζάντιο και την εποχή των Παλαιολόγων, την τουρκοποίηση της Δυτικής Ασίας και της ΝΑ Ευρώπης, τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας και την προβληματική σχέση μας με τα «βυζαντινά πράγματα», αλλά και για τα κορίτσια που παντρεύονταν για να επισφραγίσουν πατρικές συμφωνίες, διπλωματικά συμβόλαια, οικονομικές συνεργασίες. Όλα αυτά, αναφέρονται, περιγράφονται και σχολιάζονται με αφορμή το βιβλίο της ΜΚ “Η Μαρία των Μογγόλων” (εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα α΄ έκδοση 2008, στη σειρά “Η κουζίνα του ιστορικού”).
Η Μαρία Κομνηνή Παλαιολογία, που έμεινε γνωστή ως «η Μαρία των Μογγόλων» ή «η κυρά των Μογγόλων», γεννημένη το 1252 ή 1253 στη Νίκαια της μικρασιατικής Βιθυνίας, ήταν φυσική (δηλαδή νόθα) κόρη του Μιχαήλ Η΄ του Παλαιολόγου και, πιθανότατα μιας ξαδέλφης του. Δώδεκα χρονών τη θυσίασε ο πατέρας της στον βωμό της διπλωματίας: ο ιλχάν Χουλαγκού, δισέγγονος του Τσέγκις Χαν, είχε κατατροπώσει τους Σελτζούκους της Βαγδάτης και της Μικρασίας κι είχε φτάσει τα σύνορα του Ιλχανάτου του μέχρι την όχθη του Σαγγάριου. Την ίδια εποχή, οι Μογγόλοι της Χρυσής Ορδής είχαν καταλάβει ένα μεγάλο μέρος της Μαύρης Θάλασσας. Ο αυτοκράτορας έπρεπε να χειριστεί τα άκρως επικίνδυνα πολιτικά και πολεμικά θέματα με τις μεγαλύτερες διπλωματικές ικανότητες. Η Μαρία ήταν το επιστέγασμα.
Οι τόποι που αναφέρονται είναι πολλοί: Νίκαια / Ιζνίκ, Κων/πολη, Μεσαιωνική Περσία (σύγχρονο Ιράν), Δεσποτάτο του Μοριά, Εύξεινος Πόντος / Μαύρη Θάλασσα, Σποράδες κ.ά.
>>>>>>>>>>>>> Βλέπε και Συνοδευτικό υλικό
Παραγωγός / Παραγωγή
Λίνα Νικολακοπούλου και Αλεξάνδρα Χριστακάκη για το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
Ομιλητής
Λίνα Νικολακοπούλου και Αλεξάνδρα Χριστακάκη
Άλλοι συντελεστές
Τεχνική επιμέλεια: η Στεφανία Τσακίρη, ηχολήπτης της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
Συνέντευξη με
Συνέντευξη με την ιστορικό Μαριάννα Κορομηλά για το βιβλίο της «Μαρία των Μογγόλων»
Λέξεις - Κλειδιά
Αυτοκρατορία της Νικαίας.
Βιογραφία.
Βυζαντινές αρχόντισσες.
Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Γυναίκες.
Εικοστός αιώνας.
Εικοστός πρώτος αιώνας.
Ιλχανάτο της Περσίας.
Κορομηλά Μαριάννα, ιστορικός.
Κωνσταντινούπολις / Κωνσταντινούπολη / Πόλις / Πόλη.
Μογγόλοι.
Μονή της Χώρας.
Οθωμανοί Τούρκοι.
Παλαιολόγοι.
Περιηγητικές πηγές.
Ταξίδια.
Ύστερη Βυζαντινή περίοδος.
Υστεροβυζαντινή κοινωνία.