Θεσσαλονικέων πόλις (περιοδική έκδοση)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Θεσσαλονικέων πόλις (περιοδική έκδοση)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Περιοδικό

Θεσσαλονικέων πόλις (Έκδοση της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Θεσσαλονίκη)

Συλλογικό έργο
Ναι
Αρχική έκδοση
Α΄ έκδ.: Εκδότης / Φορέας
Περίοδος πρώτη: τεύχη 1-3 Έκδοση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας,
Τόπος Α΄ έκδ.
Θεσσαλονίκη
Χρόνος Α΄ έκδ.
1997
Στοιχεία

Το ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ αποτελεί την παλαιότερη έντυπη έκδοση της εταιρείας, μια τριμηνιαία πολιτιστική επιθεώρηση που εκδίδεται από το 2000, και έχει χαρακτηριστεί ως ‘’η συνείδηση της πόλης’’. Κυκλοφορεί ανά τετράμηνο.

https://www.culturalsociety.gr/thessalonikeon-polis/periodiki-ekdosi/

Το πρώτο τεύχος της νέας περιόδου κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2000 (επιστημ. εκδοτική επιμ., Ευάγγελος Χεκίμογλου, εκδοτική επιτροπή: Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, Γιώργος Αναστασιάδης, Ευαγγελία Βαρελλα, Ευτέρπη Μαρκη, Χαράλαμπος Παπαστάθης).

Το εκδοτικό κείμενο του πρώτου τεύχους το υπογράφει εκ μέρους της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος ο Σταύρος Ανδρεάδης: «Το περιοδικό “Θεσσαλονικέων Πόλις” έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό: Το κενό μιας περιοδικής έκδοσης, υψηλού επιπέδου, που να καταγράφει την πρόοδο της επιστημονικής έρευνας, στην ιστορία, την αρχαιολογία, αλλά και όλες τις ανθρωπιστικές επιστήμες, με άξονα τη Θεσσαλονίκη. Οι εξελίξεις στις επιστήμες που προαναφέρθηκαν είναι ραγδαίες. Δημοσιοποιούνται όμως με μέσα (ειδικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων), τα οποία δεν έχουν απήχηση στο ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό. Από την άλλη πλευρά, τα βιβλιοπωλεία κατακλύζονται από συναφείς εκδόσεις, οι οποίες δεν διαθέτουν πάντοτε τα εχέγγυα της επιστημονικής έρευνας και ακρίβειας. Ανάμεσα στις δύο αυτές πραγματικότητες, στέκει ανικανοποίητο ένα κοινό Θεσσαλονικέων, που επιθυμεί να πληροφορηθεί τα νεότερα πορίσματα των επιστημών σχετικά με την πόλη του και την ενδοχώρα της. Ποια είναι όμως η “πόλις” των Θεσσαλονικέων; Είναι ένα φαινόμενο σύνθετο, ολοένα και περισσότερο σύνθετο, του οποίου το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να μελετήσουμε και να πάρουμε απέναντι του μια θέση, νηφάλια και στηριγμένη στην έρευνα. Είναι η “πόλη” των αρχαιοτήτων, η “πόλη” των ιστορικών συμβάντων, η “σύγχρονη” πόλη, που με τα χαρακτηριστικά της διακρίνει τους κατοίκους της. Κυρίως, όμως, είναι η πόλη-αντικείμενο αγάπης, η πόλη που λατρεύτηκε όχι μόνο από τους σημερινούς κατοίκους της, αλλά και από τους παλαιότερους, όπως μαρτυρούν τα πολλά “εγκώμια” που γράφτηκαν για χάρη της. Και αυτή η πόλη αξίζει το περιοδικό της. Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος -που στα τέσσερα χρόνια της ύπαρξής της έχει υποστηρίξει σημαντικά προγράμματα έρευνας- προσδοκά ότι -με τη βοήθεια των Θεσσαλονικέων- το περιοδικό “Θεσσαλονικέων Πόλις” θα γίνει μία αντάξια έκδοση της Θεσσαλονίκης.»
Λέξεις - κλειδιά
Αρχαιολογία.
Αρχαιότητες.
Βιογραφία.
Βυζαντινά μνημεία.
Βυζαντινή Θεσσαλονίκη.
Εικοστός αιώνας.
Εικοστός πρώτος αιώνας.
Θεσσαλονίκη.
Λιμάνι.
Μουσεία.
Οθωμανικά μνημεία.
Οθωμανική Θεσσαλονίκη.
Σύγχρονη εποχή.
Σχέδια, όψεις.
Τοπογραφία.
Χάρτης.