Κυρτάτας, Η Αποκάλυψη και οι Επτά Εκκλησίες της Ασίας (1994)
[Βιβλιογραφία]
Δημήτρης Ι. Κυρτάτας, Η Αποκάλυψη του Ιωάννη και οι Επτά Εκκλησίες της Ασίας, Σειρά: Ο αρχαίος κόσμος, (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 1994)
Ποιος ήταν ο Ιωάννης και σε ποιους απευθυνόταν; Πόσο προφητική είναι η Αποκάλυψη και τι ήθελε να πει στους παραλήπτες της; Στα δυο χιλιάδες χρόνια ζωής του, το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης διαρκώς μεταμορφώνεται. Τα διαδοχικά στρώματα νοήματος που έχουν επικαθίσει παραμορφώνουν το αρχικό του περιεχόμενο και συσκοτίζουν το πρόσωπο του συγγραφέα του. Για να το κατανοήσουν οι μελετητές βασίζονται στις πληροφορίες που διασώζει η αρχαία παράδοση. Στην καλύτερη περίπτωση επιστρέφουν στα νοήματα που του απέδωσαν οι πρώτοι του κληρονόμοι, όχι οι πρώτοι του αναγνώστες. Η ιστορική ανάγνωση του καθηγητή Δ. Κυρτάτα απογυμνώνει το κείμενο ακόμα και από τις μαρτυρίες πιστών που έζησαν μια γενεά μετά τη συγγραφή του. Με βασικό οδηγό τα δεδομένα της εποχής και τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα, προσπαθεί να φωτίσει το πρόσωπο του Ιωάννη, το χαρακτήρα της Αποκάλυψης και τον κόσμο των επτά εκκλησιών της Ασίας που την έλαβαν και τη διάβασαν για πρώτη φορά. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Περιεχόμενα. Τις άξιος ανοίξαι το βιβλίον, σ. 9; Έπεσεν, έπεσεν Βαβυλών η μεγάλη, σ. 25. Ο δούλος του Θεού Ιωάννης, σ. 43. Ο αναγινώσκων και οι ακούοντες, σ. 61. Οι λόγοι της προφητείας, σ. 79. Το πνεύμα της προφητείας, σ. 93. Αποκάλυψις Ιησού Χριστού, σ. 111. Οι λόγοι του βιβλίου τούτου, σ. 131. Σημειώσεις, σ. 147. Βιβλιογραφία, σ. 165. Ευρετήριο σ. 171. «Οι μεταφράσεις των παραθεμάτων από τον Ιουδαϊκό πόλεμο του Ιώσηπου έγιναν από τον φιλόλογο Ιγνάτιο Σακαλή ειδικά για τις ανάγκες της μελέτης.» Σύνολο σελ. 174 (21 Χ 14) μαλακό εξώφυλλο.