Γαβριήλ, Ο κυνηγός της Κιλικίας (2022)
[Βιβλιογραφία]
Αρχάγγελος Γαβριήλ, Ο κυνηγός της Κιλικίας. Μερσίνα - Κωνσταντινούπολη – Αθήνα, Θοδωρής Κοντάρας (εκδ. επιμ.), σειρά Εξ Ανατολών, (Εκδόσεις Μπαλτά, Γλύφα Βαρθολομιού Ηλείας 2022)
Ο Μίλτης Αγιάνογλου, ο ήρωας αυτού του βιβλίου, θα μπορούσε να είναι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πλούσια και μακάρια Κιλικία [στη σύγχρονη ΝΔ Ασιατική Τουρκία] και η οικογένειά του ήταν από τις πιο πλούσιες του μεγάλου λιμανιού της Μερσίνας [στην Αν. Μεσόγειο]. Η φύση τον προίκισε με ικανότητες και προπάντων με ομορφιά. Οι γονείς του φρόντισαν για τη μόρφωση και την κοινωνική του προβολή. Τα εφόδια αυτά του επιτρέψανε να γίνει γρήγορα το ίνδαλμα της χρυσής νεολαίας της Μερσίνας των αρχών του 20ού αιώνα και να έχει μεγάλες επιτυχίες στο ωραίο φύλο. Είχε την τύχη να ζήσει στη μυθική Εδέμ της Κιλικίας κατά τα τελευταία χρόνια της προπολεμικής Belle Epoque, με τα ταξίδια, τις διασκεδάσεις, τους χορούς, τους έρωτες, τους παραθερισμούς σε ειδυλλιακά θέρετρα και προπάντων με τα εκπληκτικά κυνήγια στις μαγευτικές πλαγιές της οροσειράς του Ταύρου. Τις απίστευτες πολλές φορές κυνηγετικές του περιπέτειες διηγιόταν ως το τέλος της ζωής του με μοναδικό τρόπο που μάγευε τους ακροατές του. Είχε όμως και την ατυχία να βιώσει στη συνέχεια τα δύσκολα χρόνια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, να αναγκαστεί να φύγει από τη Μερσίνα που την τρομοκρατούσαν οι Τσέτες του Κεμάλ και να εγκατασταθεί για λίγο στην κατεχόμενη από τους συμμάχους Βασιλεύουσα, κοντά στο στενό του φίλο Πρόδρομο Μποντοσάκη. Μετά την Καταστροφή υποχρεώθηκε να καταφύγει στην Αθήνα, όπου έζησε την ανήσυχη περίοδο του Μεσοπολέμου, την γερμανική κατοχή, τον εμφύλιο και μετά τα αδυσώπητα μίζερα γηρατειά. Ως το τέλος της ζωής του βασανιζόταν σκληρά από το σύνδρομο του «Χαμένου Παραδείσου»! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Περιεχόμενα: 1. Η άνοδος και η πτώση του Μιλτιάδη Αγιάνογλου σ.7. 2. Ένας καινούργιος αιώνας αρχίζει σ. 17. 3. Η σουλτανική τυραννία καταρρέει, ο τουρκικός εθνικισμός θεριεύει σ. 37. 4. Οι τελευταίες ξένοιαστες διακοπές στην Γκιόζνε σ. 53. 5. Αντεπανάσταση στην Πόλη, σφαγές στην Κιλικία σ. 66. 6. Ένα γράμμα που δεν στάλθηκε ποτέ σ. 84. 7. Η εποχή του Μένου Φιλήντα σ. 89. 8. Επικίνδυνες εξελίξεις σ. 102. 9. Υπάρχουν και αληθινά παραμύθια; σ. 121. 10. Για την πατρίδα και το κέρδος σ. 124. 11. Η ανώφελη νίκη σ. 173. 12. Ηρεμία πριν από τη θύελλα σ. 185. 13. Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον σ. 196. 14. Επίλογος σ. 221. Ευρετήριο - Index ονομάτων σ. 227. Σύνολο σελ. 232 (21 Χ 14) μαλακό εξώφυλλο, μερικές φωτογραφίες ασπρόμαυρες (μέτρια εκτύπωση).