Βενέζης, Αργοναύτες (1962)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Βενέζης, Αργοναύτες (1962)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Ηλίας Βενέζης, Αργοναύτες. Χρονικά των Ελλήνων και ταξίδια, Πρώτος τόμος σειρά Ταξίδια (Βιβλιοπωλείον της « ΕΣΤΙΑΣ» Ι.Δ.Κολλάρου & ΣΙΑΣ Α.Ε., Αθήνα 1962)

Στοιχεία

Οδοιπορικό του μεγάλου πεζογράφου Ηλία Βενέζη (1904-1973) στην Κύπρο, τον Όλυμπο, την Ήπειρο και τους Δελφούς. Στην Κύπρο εστιάζει στον αγωνιστή Γρηγόρη Αυξεντίου (22 Φεβρουαρίου 1928 - 3 Μαρτίου 1957) και στον ηρωικό του θάνατο. Περνάει στον ελλαδικό χώρο και περιγράφει πολύ ζωντανά την ανάβαση στον Όλυμπο, στην κορυφή Μύτικα. Συνεχίζει στην Ήπειρο, ξεκινάει από το Μέτσοβο, δίνει περιγραφές και πληροφορίες για τον τόπο και συνεχίζει νότια. Περιγράφει πολύ ζωντανά την πορεία ενός ζευγαριού στο Σούλι, όπου ο άνδρας διορίστηκε δάσκαλος, και πόσο δύσκολη ζωή είχαν εκεί. Στα Γιάννενα επισκέπτεται το μουσείο, ανατρέχει σε πηγές και διηγείται ιστορίες από την εποχή του Αλή Πασά. Αναφέρεται στο έργο της λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη και τελειώνει με το ταξίδι του στους Δελφούς με ιστορίες από τη ζωή του Σικελιανού εκεί.

Περιεχόμενα: ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, Η ΣΠΗΛΙΑ. ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ. ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΝΤΕΩΝ, ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΤΣΟΒΟΥ, ΟΙ ΛΥΚΟΙ (ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ), ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ. ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ Κ ΕΝΑΣ ΔΑΝΟΣ. Η «ΑΒΑΣΙΛΕΥΤΗ ΔΟΞΑ». Σύνολο σελ.238, μαλακό εξώφυλλο.

Λέξεις - κλειδιά
Βρετανός, Βρετανοί.
Γυναίκες.
Δελφοί.
Εικοστός αιώνας.
Ελληνική λογοτεχνία.
Ήπειρος.
Ιωάννινα / Γιάννενα.
Κύπρος.
Οδοιπορικό.
Όλυμπος Θεσσαλίας.
Ποίηση.
Ταξίδια.