Βακαλόπουλος, Τα ελληνικά στρατεύματα του 1821 (1970)
[Βιβλιογραφία]
Απόστολος Ε. Βακαλόπουλος, Τα ελληνικά στρατεύματα του 1821. Οργάνωση , Ηγεσία , Τακτική , Ήθη , Ψυχολογία, (Εκδόσεις Καραγιάννη, Θεσσαλονίκη 1970)
Αρχική έκδοση
Φωτοτυπική έκδοση (1970) της πρώτης έκδοσης του 1948 με αφορμή τα 150 χρόνια από την έκρηξη της Επανάστασης του 1821. Ο συγγραφέας, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κορυφαίος ιστορικός, επεξεργάζεται τα στάδια εξέλιξης του επαναστατικού στρατού και τον μετασχηματισμό απλών Ελλήνων χωρικών, βοσκών, βιοτεχνών από επαναστατικό όχλο σε στρατιωτικά σώματα.
«Η πρόταση παλαιών μαθητών μου να κυκλοφορήσουν σε φωτοτυπική έκδοση "Τα ελληνικά στρατεύματα του 1821" με χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί σκέφτομαι ότι η επανέκδοση του βιβλίου αυτού, που είχε εξαντληθή από πολλά χρόνια, θα εφοδιάση και τους μελετητές της ιστορίας και το ευρύτερο κοινό, κυρίως τους εκπαιδευτικούς, με μια εργασία η οποία θα τους βοηθήση να κατανοήσουν καλύτερα τη μεγάλη εκείνη εποχή. Είναι επίσης ευτυχής η στιγμή, που η έκδοση πραγματοποιείται τώρα που γιορτάζουμε τα 150 χρόνια από την έκρηξη της Επαναστάσεως του 1821. Με την εργασία αυτή ο αναγνώστης θα μπορέση να γνωρίση ορισμένα βασικά και απαραίτητα στοιχεία του Αγώνος, τα οποία θα του επιτρέψουν να παρακολουθήση με άνεση τη γένεση του επαναστατικού στρατού, τα διάφορα στάδια εξελίξεώς του, τον εφοδιασμό του και ιδίως την ψυχολογία των ανδρών του. Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρων ο τρόπος του μετασχηματισμού των απλών Ελλήνων χωρικών, βοσκών, βιοτεχνών κλπ. σε επαναστατικούς όχλους στην αρχή, και κατόπιν η διαφοροποίησή τους σε στρατιωτικά σώματα που βαθμιαία αρχίζουν να αποκτούν συνείδηση των καθηκόντων τους και της μεγάλης τους αποστολής. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτος είναι ο ρόλος που έπαιξαν οι κύριοι πυρήνες των μαχητικών δυνάμεων του νέου ελληνισμού, οι αρματολοί και κλέφτες, οι οποίοι και καθιέρωσαν την τακτική του κλεφτοπολέμου, την μόνη ζωντανή πολεμική παράδοση του έθνους κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας.» (Από τον πρόλογο της έκδοσης του 1970)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ. ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΥΛΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΟΨΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.
ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΤΑΚΤΩΝ. ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. ΗΓΕΣΙΑ, ΤΑΚΤΙΚΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΗΘΗ ΤΩΝ ΑΤΑΚΤΩΝ. Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ. ΤΑΚΤΙΚΗ. ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΗΘΩΝ ΤΩΝ ΑΤΑΚΤΩΝ. Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΤΑΚΤΩΝ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ. ΟΙ ΑΤΑΚΤΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΕΜΦΥΛΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΩΣ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ. Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΤΑΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΤΑΚΤΩΝ. ΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΕΣ ΑΤΑΚΤΟΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΤΑΚΤΩΝ ΕΠΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ. Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΧΙΛΙΑΡΧΙΩΝ. ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΧΙΛΙΑΡΧΙΩΝ - Η ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ. Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΑΤΑΚΤΩΝ. ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ. ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ. ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΥΡΙΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΕΞΕΩΝ και ΠΙΝΑΚΑΣ ΞΕΝΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ σσ. 300-304.
>>>> Το έργο επανεκδόθηκε το 2019 από τον εκδοτικό οίκο Σταμούλη. ΙSBN13: 9786185161705