Σαλκιτζόγλου, Σύλλη του Ικονίου (2016)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Σαλκιτζόγλου, Σύλλη του Ικονίου (2016)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Τάκης Α. Σαλκιτζόγλου, Η Σύλλη του Ικονίου. Μια ελληνική κωμόπολη στην καρδιά της Μικράς Ασίας, Θοδωρής Κοντάρας (επιστ. επιμ.), (Εκδόσεις Μπαλτά, Γλύφα Βαρθολομιού Ηλείας 2016)

ISBN / ISSN
978-618-81874-5-0
Αρχική έκδοση
Α΄ έκδ.: Εκδότης / Φορέας
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Τόπος Α΄ έκδ.
Αθήνα
Χρόνος Α΄ έκδ.
2005
Στοιχεία

Η Σύλλη απέχει 8 χλμ από το Ικόνιο [τουρκ. Konya], την πρωτεύουσα της Λυκαονίας, εντάσσεται όμως πολιτισμικά στην Καππαδοκία. Ήταν μια ανθούσα ελληνική κωμόπολη που διακρινόταν για τον έντονα βυζαντινό χαρακτήρα της, για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της που ήταν λαξευμένα σε βράχους, για τα ιδιόλεκτα ελληνικά που μιλούσαν οι κάτοικοί της και για τα αξιόλογα σχολεία της. Ξεχώριζε επίσης για την ιδιαίτερη επίδοση των κατοίκων της στο εμπόριο, που της χάρισε σημαντικό πλούτο, καθώς και για τα ενδιαφέροντα λαογραφικά της δρώμενα. Ο συγγραφέας, που έλκει την καταγωγή του από την ελληνορθόδοξη αυτή πολίχνη, προσπάθησε έπειτα από πολυετείς έρευνες να ιχνηλατήσει και να ανασυνθέσει την ιστορία της χαμένης αυτής εστίας του μικρασιατικού Ελληνισμού. Η έντονη νοσταλγία των Συλλαίων για την πατρίδα τους και ο αγώνας τους να ορθοποδήσουν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή αποτέλεσε ένα ακόμη κίνητρο για το ιστοριοδιφικό - λαογραφικό αυτό πόνημα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Περιεχόμενα: Α. Γενικά, Β. Ιστορικά, 1. Μέχρι τον 13ο αιώνα, α. Η μονή του Αγ. Χαρίτωνος, β. Ο πρώιμος ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, 2. Η ίδρυση της Σύλλης, α. Το πρόβλημα της καταγωγής των κατοίκων της, β. Το σελτζουκικό σουλτανάτο του Ρουμ στο Ικόνιο, γ. Η εκδοχή της καταγωγής των Συλλαίων από τη Λακωνία και τα προνόμια, δ. Έλεγχος της θεωρίας περί καταγωγής από τη Λακωνία, ε. Ποιοι ήταν οι λεγόμενοι Λάκωνες, στ. Σύνδεση με το Σύλλαιον της Παμφυλίας, 3. Η σχέση της Σύλλης με τους Μεβλεβήδες δερβίσηδες, 4. Οι σκοτεινοί αιώνες και οι καταπιέσεις, 5. Η κατάκτηση από τους Οθωμανούς, 6. Τα φιρμάνια, 7. Οι πρώτες μνείες για τη Σύλλη, 8. Η μεταρρύθμιση του Τανζιμάτ, 9. Το Σύνταγμα των Νεότουρκων, 10. Τα δύσκολα χρόνια, 11. Τα μετά την ήττα, Γ. Κοινωνία, Οικονομία και Λαογραφία, 1. Ο μετασχηματισμός της Σύλλης σε πόλη εμπόρων, 2. Η ταπητουργία, 3. Η εκπαίδευση, 4. Ο προσδιορισμός και η ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας, 5. Η θρησκευτική ζωή των Συλλαίων, 6. Η οικογένεια και η θέση της γυναίκας, 7. Λαογραφικά, 8. Η τοπική ενδυμασία, Δ. Τα ελληνικά της Σύλλης, Ε. Η έξοδος, ΣΤ. Επίλογος,

Ζ. Λαογραφικά Σύμμεικτα: 1. Η χριστιανική παράδοση για την Αγία Θέκλα, 2. Το πέτρινο γεφύρι της Σύλλης, 3. Το βαρύτιμο παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης, 4. Το τραγούδι της Καμάρας, 5. Επιστολή γραμμένη στο ιδίωμα της Σύλλης. Φωτογραφικό Υλικό. Index Ονομάτων. Βιβλιογραφία, Ευχαριστίες. Σύνολο σελ. 256, μαλακό εξώφυλλο.

Λέξεις - κλειδιά
Ασιατική Τουρκία.
Εικοστός αιώνας.
Ένδυμα, ενδύματα.
Ικόνιο / Konya.
Καππαδοκία.
Λαογραφία.
Μικρά Ασία.
Μικρασιατική Εκστρατεία.
Μικρασιατικός ελληνισμός.
Μοναστήρια.
Νεότουρκοι.
Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Οθωμανική κατάκτηση.
Οικονομία.
Ρωμιοσύνη.
Σουλτανάτο του Ρουμ.
Συνθήκη Λωζάννης 1923.
Τουρκία.
Τουρκία, βυζαντινά μνημεία.
Φωτογραφικά Αρχεία.
Χάρτης.