Τομαρά-Σιδέρη, Ellaboody, Αιγυπτιώτες Έλληνες στην αιγυπτιακή βιομηχανία 1945-1963 (2024)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Τομαρά-Σιδέρη, Ellaboody, Αιγυπτιώτες Έλληνες στην αιγυπτιακή βιομηχανία 1945-1963 (2024)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη, Sameh Ellaboody, Αιγυπτιώτες Έλληνες στην αιγυπτιακή βιομηχανία 1945-1963. Η τελευταία αναλαμπή, (Εκδόσεις Κέρκυρα - Economia Publishing, Αθήνα 2024)

Συλλογικό έργο
Ναι
ISBN / ISSN
ISBN: 978-618-86157-9-3
Στοιχεία

Ένα ακόμα βιβλίο που εμπλουτίζει την αρκετά φτωχή μέχρι σήμερα βιβλιογραφία σχετικά με τον αιγυπτιώτη Ελληνισμό, κυρίως στις δύο τελευταίες δεκαετίες και τις δυσμενείς συνθήκες πριν από την Προσφυγιά (το μεγάλο κύμα της Εξόδου μετά τον Ιανουάριο του 1963).

«Η παρούσα μελέτη αναλύει με τις μεθόδους της ιστορικής επιστήμης την παρουσία των Ελλήνων παροίκων στην αιγυπτιακή βιομηχανία κατά τη μεταπολεμική περίοδο και μέχρι την εθνικοποίηση (1945-1963). Σ’ αυτή την περίοδο σημειώνεται η τελευταία αναλαμπή της ιδιαίτερης δραστηριότητας των Ελλήνων στην Αίγυπτο.

Πρόκειται για έργο που αξιοποιεί σε σημαντικό βαθμό ανεξερεύνητα μέχρι τώρα αιγυπτιακά κρατικά αρχεία και άλλες πηγές στην αραβική γλώσσα. Η αξιοποίηση αυτών των πηγών είναι καθοριστική για την κατανόηση της εποχής και της ελληνόκτητης βιομηχανίας στην Αίγυπτο, καθώς υπερβαίνει τον διπλό περιορισμό της παροικιοκεντρικής και της ελληνοκεντρικής θεώρησης της ιστορίας. Φορείς μιας βαριάς κληρονομιάς με στοιχεία εποποιίας, οι Αιγυπτιώτες βιομήχανοι άφησαν και σ’ αυτές τις συνθήκες το αποτύπωμα της παρουσίας τους στη χώρα του Νείλου − όποιο κι αν ήταν το τέλος που επιφύλασσε η ιστορία σε αυτή την τελευταία αναλαμπή.» (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Πλούσιο αρχειακό φωτ υλικό και πολλές φωτ από οικογενειακά αρχεία (μαυρόασπρες και έγχρωμες). Σύνολο σελ. 264 (24 Χ 17) μαλακό εξώφυλλο.

Λέξεις - κλειδιά
Αιγυπτιώτες / Έλληνες της Αιγύπτου.
Αίγυπτος.
Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος.
Ανθρώπινα Δικαιώματα – Παραβιάσεις.
Άνω Αίγυπτος.
Αρχεία.
Βαμβάκι.
Βιομηχανία.
Εικοστός αιώνας.
Εκπαιδευτικά κτίσματα.
Ελλάδα, σύγχρονη.
Έλληνας / Έλληνες.
Επιχειρηματίες, οικονομικοί παράγοντες.
Ευεργέτες.
Εφημερίδα, εφημερίδες.
Κάιρο.
Κύπρος.
Οίκος, οικογένεια.
Παραγωγική μονάδα.
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Πήλιο, βουνό.
Πρόσφυγες.
Σύγχρονη εποχή.
Σύλλογος / Σωματείο / Αδελφότητα / Λέσχη.
Φωτογραφικά Αρχεία.